Oštěpař z Klatov je desátý na světě

Petr Frydrych hodil v oštěpařském finále atletického světového šampionátu devětasedmdesát metrů a devětadvacet centimetrů. Byl to desátý nejlepší výkon.

Vynikající desáté místo obsadil na atletickém mistrovství světa v Berlíně oštěpař Petr Frydrych z Klatov. Svěřenec světového rekordmana a olympijského vítěze Jana Železného ve třetím pokusu finálové bitvy poslal oštěp 79,29 metrů daleko. K postupu do užšího finále mezi elitní osmičku jedenadvacetiletému talentovanému oštěpaři chybělo pouhých 57 centimetrů. „Škoda. Měl jsem na to,“ lituje oštěpař, který si letos vylepšil osobní rekord na jedenaosmdesát metrů a sedmatřicet centimetrů.

„To by mi do elitní osmičky stačilo. Mám formu, ale bohužel nedokázal jsem všechno prodat. Když se mi podaří pokus technicky zvládnout, oštěp letí za osmdesátimetrovou hranici. V Berlíně jsem právě v technice měl ale rezervy,“ dodává sto devadesát osm centimetrů vysoký závodník, který je přesto se svou premiérou na mistrovství světa spokojený. „Vím, že už samotná účast na šampionátu je skvělá, ovšem s jídlem roste chuť. Když jsem už překonal jedenaosmdesátimetrovou hranici, tak jsem se chtěl z kvalifikace dostat do finále a pak mezi osm nejlepších,“ připomíná student Vysoké školy ekonomie a managementu v Praze, kterého těší, že si dokázal zachovat chladnou hlavu.

„Teď v Berlíně jsem si potvrdil, že to dokážu. Dřív jsem vždycky rozhodující závod pokazil. Letos v litevském Kaunasu při mistrovství Evropy dvaadvacítek, kde jsem byl s osmdesáti metry a třiapadesáti centimetry druhý, se to zlomilo,“ raduje se. Do finále berlínského šampionátu se Frydrych kvalifikoval devátým nejlepším výkonem devětasedmdesát metrů a padesát devět centimetrů. „Bál jsem se, abych to nepokazil. Závod byl také kvůli průtrži mračen přerušen,“ ohlíží se oštěpař, který deštěm vynucenou přestávku považuje možná i za štěstí, protože po ní ho už nikdo nepřehodil. Petra Frydrycha, reprezentanta pražské Dukly, teď čeká jablonecké finále extraligy.

V pátek 4. září odcestuje do Belgie na prestižní Zlatou ligu a úspěšnou sezonu zakončí v sobotu 26. září na oválu v Domažlicích při Chodském házení.