Ostrava chce investovat do rozšíření technoparku půl miliardy

Město Ostrava plánuje rozšíření Vědecko-technologického parku v městské části Poruba. Park by se měl podle plánů města v letech 2014 až 2025 v třech etapách zvětšit o dalších 26,5 hektaru. Náklady na výstavbu inženýrských sítí, komunikací a sadové úpravy jsou odhadovány na 387 až 400 milionů korun. Další náklady v rozmezí od 53 do 88 milionů korun bude nutné vyčlenit na výkupy pozemků. Město už dříve vykoupilo 17 hektarů pozemků za zhruba 80 milionů korun.

Pro tyto účely chce město použít peníze, které ušetřilo při přípravě průmyslové zóny Mošnov. Ostrava proto prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu žádá vládu, aby jí ponechala uspořených 467 milionů korun, řekl primátor Petr Kajnar. Vědecko-technologický park má nyní rozlohu deset hektarů, nachází se v blízkosti Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava. Jeho obsazenost přesahuje 99 procent.

Dvě budovy v něm zbudovalo město, další pak soukromý investor. Na stávající ploše by do jara 2014 navíc měly vyrůst další dvě budovy, které bude město moci nabídnout investorům. Do přípravy parku bylo dosud z veřejných zdrojů investováno zhruba 412 milionů korun a nyní je v něm zaměstnáno 650 osob. Po dobudování dalších dvou budov by v něm mohlo pracovat až 1500 lidí. „Park je naprosto zásadní pro rozvoj tohoto regionu. Zájem firem o umístění v parku je obrovský, ony chtějí být v blízkosti Technické univerzity,“ tvrdí Kajnar.
V lokalitě už se nyní připravuje změna územního plánu a území má být vyčleněno pro vědu a výzkum. „V územním plánu by bylo nastaveno, že tam mohou být firmy, které se zabývají výzkumem a vývojem,“ vysvětluje Kajnar.

Domnívá se, že se městu vládu k ponechání ušetřených peněz podaří přesvědčit hlavně ekonomickými argumenty. Podle Kajnara se v regionu také kvůli zónám podařilo snížit nezaměstnanost. „Když to spočítáme, tak vláda šetří šest miliard ročně na dávkách v nezaměstnanosti, které nemusí vyplatit díky tomu, že tady vznikly zóny,“ míní Kajnar. Míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji byla v červenci 10,9 procenta, přímo v Ostravě pak 11,5 procenta.

S obdobným požadavkem se na stát kromě města obrací také Moravskoslezský kraj, který chce od státu ponechat 742 milionů korun, které ušetřil při přípravě zóny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Peníze chce investovat do chystané průmyslové zóny na Karvinsku o rozloze 100 hektarů. Podle představitelů města a kraje by vláda jejich žádosti mohla projednat už v září nebo říjnu.