Ostrava, nebo Plzeň?

Ostrava versus Plzeň. Finále o lákavý titul Evropské hlavní město kultury 2015 je tady.

Porotci už se připravují. Budou to oni, kdo rozhodnou, které ze dvou měst zvítězí. Hraje se o hodně: o prestižní titul Evropské hlavní město kultury, o peníze na kulturní projekty, o přízeň turistů.
Města navštíví 6. a 7. září delegace, v níž budou čtyři členové poroty, zástupci Evropské komise a českého ministerstva kultury. Porozhlédnou se, popovídají si s lidmi.
„Komisaře seznámíme s Ostravou, jak vypadá, jaký má charakter. A pak budeme čekat na ortel. Už teď se v noci budíme,“ říká o posledních dnech před vyhlášením rozhodnutí Čestmír Kopecký, ředitel projektu Ostrava 2015.
Den D je 8. září. Třináctičlenná porota v Praze rozhodne, zda Plzeň, nebo Ostrava.
„Zvítězíme, žádný strach, cíl už máme na dosah,“ vzkazuje z východu na západ republiky Ostravan Martin Frömel. „To by mě vážně překvapilo, budeme to jasně my,“ kontruje Plzeňan Tomáš Popp.
Ostravané mohou přijít na Masarykovo náměstí, kde se pro ně chystá velký happening s přímým televizním přenosem. Vítěze oznámí komisaři po čtvrté hodině odpoledne. Vedení města si pojede verdikt poslechnout rovnou do Prahy. „Už teď trénujeme úsměvy, věříme ve vítězství,“ tvrdí shodně Kopecký s Kajnarem.