Ostravané uspěli v testu z ekologie

Každá ostravská domácnost dostane od jara tašky na třídění odpadu.

Velký test přístupu Ostravanů k třídění odpadu se rozhodla udělat městská společnost OZO Ostrava. Výsledky byly natolik pozitivní a přesvědčivé, že se radní rozhodli zavést tašky na třídění odpadu do každé ostravské domácnosti.
Test začal na konci loňského roku, kdy společnost OZO rozdala tři tisíce setů tašek na třídění odpadu do vybraných ostravských domácností. „Zjistili jsme, že doručené tašky na třídění odpadu obyvatelé Ostravy přijali za své. Tři čtvrtiny domácností je používají i po pěti měsících,“ uvedla Vladimíra Karasová z OZO Ostrava.
Doručení tašek podle ní mělo také kladný vliv na postoj ke třídění. „Z domácností, které před distribucí tašek odpad netřídily, se jich více než polovina rozhodla díky taškám odpad třídit,“ vysvětlila Karasová. Na základě příznivých výsledků projektu se zástupci OZO Ostrava a ostravští radní rozhodli, že se tašky na třídění do budoucna stanou běžnou záležitostí. Od jara příštího roku je dostane sto třicet tisíc domácností.

Obyvatelé jsou nadšeni

„Naším cílem je, aby cesta tříděného odpadu nezačínala u kontejneru, ale už v domácnostech,“ míní ředitel OZO Ostrava Karel Belda.
Obyvatelé Ostravy považují rozdávání tašek za výborný nápad. „Nikdy jsme nad tím moc nepřemýšleli. Všechno jsme házeli do jednoho koše, tedy PETky, papír, kelímky od jogurtů nebo nevratné láhve,“ popsala Andrea Liberdová z Ostravy. Nedávno viděla dokument o třídění odpadu, který ji přiměl k zamyšlení. „Vysvětlila jsem to doma všem. Třídíme už teď bez tašek,“ dodala Liberdová. Další Ostravan Antonín Lovecký třídí už delší dobu. Nápad s taškami vítá, protože se tak řady „třídičů“ mohou rozšířit. „Lidem přece nemůže být jedno, jak se chovají k životnímu prostředí,“ myslí si Lovecký.
V Ostravě existuje téměř 1200 stanovišť k třídění odpadu. Takzvaná separační hnízda mohou Ostravané najít prakticky v každé druhé ulici. „I díky tomu vytřídí o třetinu více odpadu než před pěti lety,“ podotkl ředitel Belda.
Jen za první pololetí roku 2011 skončilo v barevných kontejnerech společnosti OZO přes čtyři tisíce tun odpadu, z čehož bylo tisíc tun papíru, šestnáct set tun plastů a téměř čtrnáct set tun skla. Do ostravské pokladny tak za první pololetí tohoto roku přibylo od společnosti EKO-KOM, která zajišťuje využití odpadu, více než patnáct milionů korun.