Ostrov lásky se zpronevěřil žánru

Ostrov lásky

Ostrov lásky Zdroj: Film Europe

Bosenská režisérka Jasmila Žbanićová prorazila ve světě artového filmu citlivou studií ženy vyrovnávající se s následky balkánské války Grbavica. Film, s nímž v roce 2006 vyhrála Berlinale, zůstává jejím nejlepším, psychologickým dramatům o traumatizovaných ženách se věnovala dál (Na cestě). Až loni natočila něco k oddechu, pokus o romantickou komedii Ostrov lásky, který po cestě po méně slavných filmových festivalech právě přichází do našich kin.

Předprázdninové datum premiéry se hodí. Celý snímek se odehrává v létě na pěkném chorvatském ostrově, kde tráví dovolenou Bosňan Grebo, i se svou francouzskou a pokročile těhotnou manželkou Lili. Idylu naruší přítomnost atraktivní Flory, k níž jednoho z páru spojuje minulý vztah. Netradičně to je Lili. Cudně podaná výzva k šťastným volným projevům bisexuality pod heslem „milujte, koho chcete a kolik lidí chcete“ je nejzapamatovatelnějším vkladem do žánru romantické komedie. Ten jinak Žbanićová neumí pořádně naplnit.

Film kolísá mezi stylizovanou barevnou muzikálovou fraškou opatřenou stereotypně osobitými vedlejšími postavičkami (včetně starého milovníka s copánkem Franca Nera) a vážnější vztahovou studií. Nezvládá však být pořádně ani jedním. Je poznat, že Žbanićová je zkušená filmařka, občas jí však kamera podivně ujede do rychlých švenků, jako kdybychom se na pár sekund ocitli ve falešném dokumentu. Dovolenkový pobyt nepostrádá energii a atmosféru, jenže jako komedie není příliš vtipný.

Pak vadí, že kromě ústřední zápletky ani hlavní postavy nejsou dost prokreslené. Grebo se chová jako krotký balkánský macho (a mírně, přesto rušivě připomíná fyzicky Borata), Lili se nervózně mračí a rozhoduje, Flora smyslně čeká. Hromadný happy end na veřejnosti má být všeobjímající, ale nedá se mu věřit.

Ostrov lásky
(komedie, Chorvatsko/Německo/Bosna a Hercegovina/Švýcarsko, 90 minut)
Režie: Jasmila Žbanićová
Hrají: Ada Condeescuová, Ariane Labedová, Ermin Bravo
Hodnocení: 40 %