Ostrý střet nejlepších seriálů roku je tady

Minisérie Lid vs. O. J. Simpson patří spolu s Hrou o trůny k nejpravděpodobnějším vítězům mnoha cen Emmy.

Minisérie Lid vs. O. J. Simpson patří spolu s Hrou o trůny k nejpravděpodobnějším vítězům mnoha cen Emmy. Zdroj: fx

Lid vs. O. J. Simpson, Hra o trůny a Viceprezident(ka). To jsou podle počtu nominací favoriti nejprestižnějších amerických televizních cen, které se budou rozdávat tuto sobotu v Los Angeles.

Udělování cen Emmy pro pořady uvedené od června do června v hlavním vysílacím čase amerických televizí se tradičně dělí na dva večery. Ten méně okázalý pro „kreativní profese“ proběhl minulý víkend a bodoval na něm například James Corden se svým populárním karaoke v autě. Hlavní ceremonii s mnoha hvězdami a přímým přenosem v neděli uvede moderátor Jimmy Kimmel.

Už na prvním předávání ceny za nejlepší obsazení posbírali hlavní favoriti jednotlivých kategorií – dramatická Hra o trůny, komediální Viceprezident(ka) a Lid vs. O. J. Simpson: American Crime Story. Tato minisérie FX připomínající slavný případ černošské sportovní a herecké hvězdy obviněné z vraždy exmanželky vstupuje na hlavní ceremoniál se třinácti nominacemi. Politická satira HBO Viceprezident(ka) jich má deset a fantasy sága HBO Hra o trůny devět, ačkoliv v součtu obou částí Primetime Emmy posbírala nejvíc nominací ona (celkem 23).

Mezi seriálovými kandidáty na cenu se letos objevili jen dva nováčci. Komedie o neúspěšném herci Master of None od Netflixu a thriller o depresivním hackerovi Mr. Robot z USA Network, který má na kontě už Zlatý glóbus. Americká televizní akademie si ale letos také konečně výrazně všimla Takových normálních Američanů o dvou ruských špionech v USA osmdesátých let, za čtvrtou sezonu je poprvé nominovala na nejlepší dramatický seriál i za herecké výkony Matthewa Rhyse a Keri Russellové. Druhá sezona vynesla hlavní nominaci sitcomu Blackish, který si utahuje nejen z rasových stereotypů.

Seriálové kategorie jinak opakují známé oblíbence. Mezi dramaty to jsou kromě loňského vítěze Hry o trůny i Dům z karet, Ve jménu vlasti, Volejte Saulovi a naposledy Panství Downton. Vypadly Orange is the New Black a poslední řada Dobré manželky. U komedií se opět vrátily Taková moderní rodinka, Transparent, Silicon Valley a Unbreakable Kimmy Schmidt, naopak chybí Girls.

Ze soutěže vypadl i American Horror Story, který s každou sezonou soutěžil mezi minisériemi, druhá řada krimi Fargo a pokračování série American Crime se akademii zamlouvalo víc. S očekávaným vítězem Lid vs. O. J. Simpson se utká i Noční recepční a remake Kořenů.