Ostudu Mostu bude řešit Unie

Odkud jde mrtvolný zápach, který se vícekrát do roka šíří až za hranice? Sedmička hledala příčinu, ortel snad vynese Brusel.

Most / Jedenáct tisíc Němců z krušnohorského pohraničí podepsalo petici proti podivnému zápachu, který je obtěžuje.
„Už deset let pátráme, odkud to jde. Marně. Proto žádáme Evropský parlament, aby nám pomohl najít příčinu. Zápach ohrožuje naše zdraví,“ tvrdí poslanec spolkového sněmu Heinz-Peter Haustein.
Němci jsou přesvědčení, že zdroj je na Mostecku. Jenže kde? Sedmička se vydala po stopě.

V Mostě už neměří, došly peníze

Cíl číslo jedna: krematorium. „Máme jednu pec a v pracovních dnech spalujeme,“ potvrdil Jan Syrový, ředitel technických služeb, které krematorium spravují.
Doplnil, že v peci je žár nad osm set stupňů Celsia, a žádný zápach z komína neuniká.
Z nebožtíků se spalováním uvolňuje toxická rtuť, která se z amalgámových zubních plomb dostává do ovzduší.

Němcům ale nejvíc vadí sirovodík. Jeho hodnoty monitoruje litvínovský zdravotní ústav a Ekologické centrum Most. Stanice na Nové Vsi v horách a mnoha dalších místech nejsou. A žádná není ani v Mostě.
„Sledování této škodliviny stanice v Mostě před několika měsíci pro nedostatek peněz ukončila,“ potvrdila vedoucí Ekologického centra Soňa Hykyšová.

Silný zápach naposledy trápil lidi o druhém červencovém víkendu, v největších dusnech. Z grafu měřicí stanice v Litvínově jasně vyplývá, že toxická látka překročila mnohonásobně běžné hodnoty.
Z chemičky se tajnými kanály proneslo, že Unipetrol čas od času čistí stroje, které vyrábějí peletky, surovinu pro veškeré plasty. Němci cítí zápach třicetkrát do roka. Že by?
„To není možné. Máme moderní vybavení,“ hájí firmu mluvčí Jan Martínek.

Podniky mají certifikáty, ovzduší je přesto špatné

Sedmička si ověřila, že Unipetrol skutečně čistí stroje vyplachováním nebo vypalováním. Při velké opravě odborníci zařízení demontují a vypalují ve vypalovací peci. Mluvčí argumentuje, že odtud žádné zplodiny nevznikají. „Polypropylen a polyetylen se spalováním rozkládají na vodu a kysličník uhličitý,“ tvrdí Jan Martínek. Průmyslové podniky na Mostecku mají certifikáty nejvyšší kvality. Přesto je tady ovzduší alarmující. Nepříjemný zápach, vadící Němcům, je toxický. Úřady přitom hlásí: vše je v pořádku.