Otazník nad halou v Kolíně

Nejprve měla hala stát u Billy. Po změně se má stavět u Vodního světa. Pokud vůbec.

Kolínští sportovci volají po nové víceúčelové hale už několik let. Basketbalistům v nejvyšší soutěži nevyhovuje stará hala BIOS u kolínského učiliště informatiky a spojů a nejen oni by nové zázemí uvítali.
Podle prvního návrhu by hala měla vzhledem připomínat pásovce. Střecha takového tvaru má snižovat hluk i energetickou náročnost budovy.

Přesto mají obyvatelé sídliště strach, že v případě koncertů půjde z haly velký hluk a navíc budou ohroženy jejich odběry tepla a energií. Sepsali dokonce petici, kde přidali jako další důvod úbytek parkovacích míst.

Stěhování k bazénu

„Hala by měla sloužit především ke sportování členů oddílů a dětí ze škol. Případné koncerty by neměly být časté,“ řekl k obavám autorů petice místostarosta Pavel Hoffmann.

Právě kvůli vysoké hladině hluku, kterou podle studie odhadují hygienici, městští radní navrhli, aby hala vyrostla v areálu Vodního světa, tedy pár set metrů od původně zamýšleného místa.

Nové místo by požadavky na míru hluku mělo splňovat, potvrdila to studie hluku.

„Počítá se s postavením osmimetrové protihlukové stěny,“ uvedla Jana Motýlová z kolínské pobočky Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Městští radní sice mají velký zájem halu postavit, přesto nechtějí podávat bližší informace. „Společenská poptávka po tomto zařízení je enormní a zcela oprávněná,“ napsal jen místostarosta Hoffmann.

Jen ticho po pěšině

„V tuto chvíli nebudu na vaše otázky ohledně haly odpovídat,“ řekl radní a zároveň předseda představenstva Správy městských hřišť a sportovišť Jakub Plašil. Dotazy na podrobnosti prý jsou předčasné.

Stavba haly by snad měla začít koncem letošního roku. Hlavní investor? Společnost Správa městských hřišť a sportovišť vlastněná stoprocentně městem Kolín.