Otec tří dětí loupil jako čert

Podnikatel vzal jednoho dne z dětského pokoje masku čerta a synovu plastovou pistolku. Odešel přepadnout spořitelnu do Nové Včelnice.

Do soudní síně budějovického krajského soudu vedou dozorci muže s rukama spoutanýma k opasku. Nezakrývá si obličej před fotografy, tváří se rezignovaně. Osmatřicetiletého Pavla Hrubého dohnalo nepovedené podnikání k šílenému činu. V masce čerta a posléze holohlavého muže přepadl dvakrát po sobě pobočku spořitelny v Nové Včelnici. Odnesl skoro dva miliony korun. Za to dostal šest a půl roku vězení.

Mlátili ho tyčí

Hrubý provozoval v Táboře několik prodejních stánků, například se zeleninou nebo pečivem, a videopůjčovnu. Živnost celkem prosperovala, zaměstnával až dvanáct lidí. Ale jen do doby, než v jeho sousedství vyrostly supermarkety.

„Začaly potíže s placením pojištění pro zaměstnance. Když jsem dával manželce osmdesát tisíc, aby mohla jezdit k moři, bylo to dobré i doma. Pak požádala o rozvod,“ popisoval třesoucím se hlasem.

Jeho cesta podnikatele skončila zadlužením. Banky mu zastavily nemovitosti, které paknemohl prodat. Nakonec si tedy půjčil od lichváře, a poštval tím na sebe vymahače.

„Vyrazili mi zuby a zmlátili mě železnou tyčí. Hrozně se bojím o děti,“ líčil muž. V té době se už léčil u psychiatra. Pak dostal nápad. Loupež. Vyšel hned napoprvé, ze spořitelny odnesl loni v dubnu přes čtyři sta tisíc. V listopadu na stejném místě získal přes milion. Pokaždé mířil na pokladní dětskou pistolkou.

Přepadené mají trauma

Ženy za pultem novovčelnické spořitelny vzaly vždy jeho hrozbu vážně. Podle znalců z toho mají dodnes trauma, nemohou spát. Poprvé na ně mířil čert, podruhé lupič v masce holohlavého muže. „Nemohly vědět, že na ně míří hračkou. Kdyby každý řešil tíživou finanční situaci loupeží, měla by společnost problémy se svým fungováním,“ uvedl na závěr procesu předseda senátu Roman Bárta.

Hrubého zachránil od mnohem vyššího trestu jeho dosavadní spořádaný život otce tří dětí. A také to, že obě přepadení nakonec přiznal, i když policistům nejprve tvrdil, že v masce čerta neloupil. Spořitelně vrátil skoro milion korun z ukradených peněz, zbylých devět set tisíc musí vydělat.

Kriminalisty k němu dovedlo jeho chování. Několik dní před loupežemi chodil kolem
spořitelen, na místo dojel svým autem. Všimlo si ho několik místních lidí, jeden muž si dokonce poznamenal číslo auta a předal je policistovi.