Pacovská mění galerii v dadaistickou hru

Květa Pacovská: Maximum Contrast

Květa Pacovská: Maximum Contrast Zdroj: ghmp

Městská knihovna nabízí retrospektivní výstavu významné české výtvarnice Květy Pacovské.

Galerie hlavního města Prahy ve světelném prostoru Městské knihovny uvádí retrospektivu mezinárodně uznávané umělkyně Květy Pacovské. I proto, že je v českém prostředí soustavně ignorována, potěší komplexnost, s níž její dílo představuje expozice nazvaná Maximum Contrast. Kurátorkám Magdaleně Juříkové a Haně Larvové se volbou autorky a uspořádáním jejích prací povedlo skvěle propojit současné dynamické umění s tradičními formami. Na konceptu výstavy pak spolupracovala i sama Pacovská, která pojala instalaci výstavy jako své další umělecké dílo, které si svou proměnlivostí název Maximum Contrast jednoznačně zaslouží.

Galerie je jedním velkým srdcem s jednotlivými komorami. Krevní oběh proudí plynulým pohybem po trase prohlídky a jednotlivě se zpomaluje u trojrozměrných obrazů, kovových nebo papírových objektů, instalací, velkoformátových kreseb a maleb. Prostor se zajímavě rozvlňuje ve dvou světelných úsecích, v nichž autorka použila velké kvádry zrcadel. Těmi Pacovská rozbila na krátký moment pomyslnou jednotu díla i prostoru. Svižné zastavení, jež diváka vrátí k pozornosti a k uvědomění, že svět kolem je převážně iluzorního charakteru.

Své místo tu má také jedna z nejvýznamnějších oblastí tvorby slavné výtvarnice – knižní ilustrace. Knihy jsou převážně ručně vyráběné a jsou originálním vhledem do dětských snových světů. Autorka velmi často provází svoje dílo slovem, kterým citlivě dotváří výpovědní potenciál jednotlivých období, v nichž díla vznikala.

Květa Pacovská: Maximum Contrast
(Městská knihovna v Praze)
Výstava trvá do 27. března 2016
Hodnocení: 90%