Panteři si užívají mezi elitou

Florbalistům Otrokovic se daří v extralize i v domácím poháru.

Ještě před dvěma lety hráli třetí nejvyšší soutěž. V letošní sezoně už ale patří mezi českou florbalovou elitu a užívají si mimořádného zájmu fanoušků. Panteři z Otrokovic zvládli první polovinu základní části extraligy skvěle a šestá příčka předčila jejich očekávání. Navíc se probojovali do semifi nále českého poháru a právě dnes je čeká domácí bitva o postup proti Vítkovicím.

Florbalisté Panthers Otrokovice získali v jedenácti kolech sedmnáct bodů. Tým, který si na jaře v baráži zajistil poprvé v historii účast v extralize, je vhodně posílený. „Potvrdilo se, že jsme si vybrali správnou cestu. Jsme opravdu moc spokojeni,“ neskrývá nadšení prezident Panterů Aleš Ordelt.

Podle něj mohly mít Otrokovice ještě o tři body více, jenže hned v úvodním duelu sezony se na nich projevila nováčkovská nezkušenost a v domácím prostředí podlehly týmu Future o jedinou branku. Naopak obrovskou euforii prožívali Panteři po senzačním vítězství 8:6 nad Chodovem, který v závěrečné třetině rozstříleli 6:1. „Tohle byly nečekané body, na naše vítězství by si nevsadil nikdo v republice. Ale ukázalo se, že když tvrdě pracujeme, tak jsme pak po zásluze odměněni,“ poznamenal Ordelt.

Otrokovický tým těží nejen ze hry letních posil, ale především z fantastické podpory fanoušků. „Domácí zápasy si strašně moc užíváme. Nemáme diváky, kteří jen sedí. Naši fanoušci povzbuzují, vždycky zápasy vygradují. Díky tomu kluci cítí ohromnou sílu a pomáhá jim to. Je to paráda,“ chválí fandy šéf klubu, který se může pyšnit nejvyšší návštěvností v soutěži.

„Ani nevím, kdy to začalo. Možná je to díky hladu po florbalu ve Zlínském kraji. Navíc Otrokovice jsou menší město a každý cítí sounáležitost s hráči,“ míní Ordelt.

Extraligovému nováčkovi mohou ostatní účastníci nejvyšší soutěže atmosféru v hale závidět. „Je krásné, že soupeři přijedou a pochvalují si to tady. Kluci z Liberce prohráli, ale tleskali našim divákům, jako by byli doma,“ líčil prezident Panterů, kteří by chtěli udržet v tabulce své současné postavení. Pokud skončí nejhůř osmí, zahrají si play-off a budou mít jistou účast v extralize i pro příští sezonu.

Turnaj v Praze motivuje

Navíc budou mít velkou šanci zahrát si na největším florbalovém turnaji na světě Czech Open v Praze kategorii Elite, do které pořadatelé nominují šest nejlepších týmů po základní části Fortuna extraligy. Další dva celky mohou dostat divoké karty.

„Zahrát si v Praze s nejlepšími týmy na světě nás strašně láká, protože zápasy s finskými, švédskými a švýcarskými družstvy jsou k nezaplacení,“ poznamenal Ordelt.

Otrokovický klub hospodaří s rozpočtem 1,7 milionu korun. „Je to částka, díky níž máme zajištěno to nejnutnější. Myslím, že se rozpočet bude pořád nafukovat. Chtěli bychom šetřit, ale jsou věci, na kterých se prostě ušetřit nedá. Florbal je na vzestupu, stále se rozšiřuje členská základna, takže budeme mít víc družstev a náklady stoupnou. Nejedná se však o odměny hráčům. Naopak, ti si sami musejí platit příspěvky, aby mohli nastupovat v extralize,“ tvrdí Ordelt.

Jen vedoucí družstva dostává příspěvek na mobil a tým má profesionálního trenéra Jana Holovku. „Má nejvyšší trenérské vzdělání a dojíždí z Ostravy. Tak mu alespoň kompenzujeme cestovné. Florbal je rytířský sport, který dělají všichni z lásky,“ prohlásil šéf klubu.

Kromě účasti v extralize se Panteři v letošní sezoně zaměřili i na český pohár, v němž postoupili mezi čtyři nejlepší. V semifi nále jim los přidělil lídra nejvyšší soutěže z Vítkovic. Přitom v osudí byli přijatelnější soupeři Chodov a Mladá Boleslav. Přesto si v Otrokovicích nestěžují. „Horší varianta by pro nás byla, kdybychom nastoupili kdekoliv venku. Hlavně jsme chtěli hrát doma. I sami zástupci Vítkovic před losem říkali, že chtějí do Otrokovic, aby byl,plný dům‘. Bude to špičkový florbal a fanoušci se mají na co těšit,“ láká Ordelt na souboj s nejlepším českým celkem.