Papaláši se objevili ve výlohách obchodů

Festival politické písně se uskuteční za necelé dva týdny. Už nyní jej odstartovala výstava politických karikatur.

Václav Klaus jako Ferda mravenec, Jiří Paroubek jako pitbull utržený ze řetězu a další politické karikatury ve výlohách obchodů na náměstí Budovatelů upozorňují na blížící se Festival politické písně, největší „protipapalášský“ festival v republice. Autorem karikatur českých politiků je kreslíř a ilustrátor týdeníku Respekt Pavel Reisenauer.

„Karikatury jsou ve výlohách obchodů, tak jako kdysi za komunistů byly mezi salámy a botami portréty Lenina nebo Husáka,“ říká jeden z organizátorů Tomáš Kábrt.

Festival nabídne koncerty, filmová a divadelní představení, autorské básnické čtení, výstavy a vyhlášení vítězů ankety Český papaláš. Použití názvu někdejší bolševické akce je částečnou recesí. Motto akce – Festival proti papalášství, seznam kapel a obsah doprovodných akcí však vdechují festivalu aktuální obsah.

„Čím dál víc nám vadilo, že se politici už zase chovají jako papaláši. Z toho vzešel nápad použít tenhle jev jako motto festivalu,“ vysvětluje ředitel festivalu a hudebník Miroslav Balatka.

Vlastní festival se uskuteční od 15. do 20. června na různých místech Sokolova. Vyvrcholením bude open-air koncert v areálu Bohemia se vstupem zdarma. Vystoupí zde osm kapel, mimo jiné Plastic People, Čankišou, Garage s Tony Ducháčkem, Šanov, Švihadlo a další. Se zvláštní sestavou zahraje i Ester Kočičková, která bude celý koncert moderovat. Vyhlásí i výsledky ankety Český papaláš, která běží na webu festivalu. Tam je ke zhlédnutí rovněž videopozvánka namluvená Kočičkovou.

Z doprovodných akcí lze vyzdvihnout výstavu Malík urvi skupiny Pode Bal, která vzbudila v Praze velké „morální“ pohoršení, dokument Vladimíra Turnera O mediální realitě, který přibližuje dění okolo „televizního jaderného výbuchu“ skupiny Ztohoven. V rámci doprovodných akcí také odehrají koncerty Znouzectnost, Xaviera Baumaxy a Buchty a loutky vystoupí s představením Tibet – tajemství červené krabičky. Více na www.politickapisen.cz.