Parašutisté zápolili s počasím

O víkendu se na frýdlantském letišti konal pětačtyřicátý ročník Beskydského poháru v parašutismu.

Od pátku do neděle bylo letiště ve Frýdlantě nad Ostravicí dějištěm závodu, který je součástí Moravského poháru. Parašutisté se na oblohu dostávali střídavě. V pátek měli začít chvíli po poledni, ale počasí je nahoru pustilo až v sedm hodin večer. V sobotu skákali už od osmi hodin, ale během dopoledne se musela soutěž ve čtvrtém kole kvůli silnému větru opět přerušit. Závod se tak doskákal až v neděli dopoledne.
Frýdlantské letiště hostilo parašutistické závody v přesnosti přistání. Závodníci vyskakovali z letadel ve výšce tisíc metrů nad zemí. Po krátkém letu bylo jejich úkolem přistát na elektronickém terči o poloměru dvanáct centimetrů co nejblíže středu. „Parašutista se vždy pokouší trefit absolutní střed. Ten představuje takzvaná „dvoucentimetrová nula“. Závodníkovi se měří první dotek se zemí. Takže je jedno, kterou částí těla se terče dotkne jako první,“ vysvětluje hlavní rozhodčí závodu Jaroslav Rychtařík.

Parašutisté jezdí do Frýdlantu rádi

Mnoho českých, ale i zahraničních parašutistů nedá na frýdlantské letiště dopustit. „Závody ve Frýdlantě mám moc rád. Nikde v republice se neskáče na deset kol. Jinde se odskáče šest nebo osm kol a jede se domů. Navíc frýdlantské letiště je jedno z nejpěkněji položených v republice. Člověk tady létá mezi beskydskými vrcholy. Takže když vyjde počasí, je to fantastický zážitek,“ popsal své dojmy Pavel Mlýnek z parašutistického oddílu Frýdlant. Letos přijeli do Frýdlantu především parašutisté z Moravy, ale měla přicestovat také bahrajnská družstva. „Z Bahrajnského království, kde působí český trenér Ivo Skoták, jsme měli přislíbenou účast tří družstev. Jenomže klesla cena ropy, oslabil dolar, takže vedení výpravu do Evropy na poslední chvíli zamítlo,“ vysvětlil Mlýnek.

Závody se nakonec odskákaly až do konce

Celý víkend foukal vítr, který donutil rozhodčí několikrát soutěž přerušit. „Závody měly začít v pátek v poledne, ale kvůli špatným povětrnostním podmínkám začaly až v sedm hodin večer. Odskákalo se jen jedno kolo. Další kola se skákala v sobotu ráno. Jsou tady závodníci zkušení, méně zkušení, ale také začínající. Pro ty jsou podmínky, které tady panují, obzvlášť těžké. Na druhou stranu, právě v takových se naučí nejvíce,“ přibližuje situaci Rychtařík. Pořadatelé museli využít i neděle jako třetího soutěžního dne. V sobotu se uvažovalo o tom, že se závod ukončí dříve. Počasí se ale nakonec umoudřilo a umožnilo parašutistům odskákat všech deset kol. Z vítězství jednotlivců se radoval Vladimír Říha z Olomouce. Mezi družstvy triumfovala prostějovská Dukla.