Patek Philippe: Kvalita, která nemá ráda kvantitu

Butik Patek Philippe v Pařížské ulici v Praze

Butik Patek Philippe v Pařížské ulici v Praze Zdroj: Carollinum

Praze se dostalo nebývalé pocty. Švýcarská hodinářská firma Patek Philippe je známá tím, že jen tak někde samostatný butik neotevře, například Vídeň jej nemá. My už ano.

Ten pán tam stál sám. Jen na zlomek okamžiku, který obvykle následuje po přestřižení pásky. Jeho úsměv se odrážel v nablýskaných zrcadlech, vitrínách a světlech honosných závěsných art deco lustrů. Dav přihlížejících se konečně vzpamatoval a učinil krok vpřed. Příležitost mluvit s prezidentem hodinářské legendy Patek Philippe je příliš unikátní, aby zůstala nevyužita. Švýcar přiletěl na otevření pražského butiku značky, s níž je jeho rodina spjata již téměř celé století.

Prozíraví obchodníci a výrobci hodinových ciferníků Jean a Charles Henri Sternovi investovali na začátku 30. let minulého století do slibné firmy na cestě ke hvězdám. Patek Philippe & Cie měla v té době za sebou mimo jiné výrobu superkomplikovaných hodinek pro finančního magnáta Henryho Gravese Jr. Jejich neuvěřitelných 24 komplikací si udrželo světový primát až do roku 1989.

Thierry Stern vstřícně přijímá gratulace a trpělivě odpovídá na záplavu dotazů. Existuje mnoho šéfů, k nimž se obyčejný smrtelník dobrovolně nepřiblíží ani na deset metrů. Konverzace se zadrhává, propast na společenském žebříčku je zjevně nedozírně hluboká. Thierry není jedním z nich. Je jako hodinky, které vyrábí. Diskrétní, zábavný a plný fascinujících informací. Otevřít specializovaný butik Patek Philippe trvá roky, společnost si pečlivě vybírá a není to jen o penězích.

Butik Patek Philippe v Pařížské ulici v PrazeButik Patek Philippe v Pařížské ulici v Praze | Carollinum

„Díváme se především na partnery. Jsou pro nás důležitější než trh samotný. O butiku se ale většinou začneme bavit až po mnoha letech spolupráce. Je potřeba, aby si náš partner uvědomil, do čeho jde. Pouze Patek Philippe prodeje neutáhne, proto dotyčný obchodník musí mít dobře postavený byznys i s ostatními značkami a pozici na trhu.“ V České republice se vyvoleným stala společnost Carollinum a otevřela první samostatný butik Patek Philippe ve střední Evropě. V mnoha aspektech je pro Švýcary tento trh zajímavější než třeba Čína. Tam mají podle Thierryho spíše showroomy, protože Číňanům se vyplatí zaletět si pro drahé zboží do Evropy a odečíst si DPH.

Někteří tvrdí, že značka Patek Philippe je jediná, do které se skutečně vyplatí investovat. Aukční výsledky by tomu odpovídaly. Momentálně nejdražší superkomplikované kapesní hodinky Henry Graves z roku 1933 vydražila aukční síň Sotheby’s v roce 2014 za 576 milionů korun. Thierry se potěšeně směje. „Nemohu vyvracet, že investice se většinou vyplatí. Myslím, že to je tím, že jsme pořád schopni opravit i sto let staré hodinky. Zprovozníme všechny, které jsme kdy vyrobili, a pořád je lze nosit. U řady hodinek je životnost třeba 30 let, pak se mechanismus změní a zákazník si musí koupit nové.“ Kolik kusů kterého modelu firma vyrobí, zůstává tajemstvím i pro obchodní partnery právě proto, aby se předešlo spekulacím a ovlivňování trhu. Jako malý si Thierry s otcem často prohlížel rodinnou sbírku hodinek, dotýkat se jich ale nesměl, natolik jsou některé kusy součástí hodinářské historie, hodnota se nedá vyčíslit.

Butik Patek Philippe v Pařížské ulici v PrazeButik Patek Philippe v Pařížské ulici v Praze | Carollinum

Zákazníci Patek Philippe jsou lidé, kteří vlastní nějkrásnější domy, létají nejmodernějšími jety či brázdí vlny na luxusních jachtách, alespoň většina z nich. Mohou mít téměř cokoli a kdykoli. Přesto jsou ochotni čekat dlouhé měsíce, aby se zhmotnila jejich touha stát se majiteli hodinek Patek Philippe. Zdravý obchodní rozum by velel, poptávka je vysoká, rozšiřte produkci. „Není to tak hrozné,“ usmívá se Thierry. „Dlouho se čeká jen na opravdu komplikované kusy. A tam nemohu zvýšit objem výroby, ani kdybych tisíckrát chtěl. Vychovat hodináře, který je schopen takové hodinky sestavit, trvá deset let. Takových lidí pro nás pracuje omezený počet a mají omezenou kapacitu. My ale vždy upřednostňovali kvalitu. A kvalita si nerozumí s kvantitou.“ Uvedení jedněch z nejkomplikovanějších hodinek světa Calibre 89 s 33 komplikacemi trvalo 9 let, 5 let výzkumu a 4 roky na sestrojení. Ročně Patek Philippe vyrobí kolem 60 000 hodinek.

Thierry Stern (vpravo) nahradil v roce 2009 svého otce v roli prezidenta společnosti Patek PhilippeThierry Stern (vpravo) nahradil v roce 2009 svého otce v roli prezidenta společnosti Patek Philippe | Carollinum

Pro Thierryho čas plyne v desetiletích, věří, že dobré věci se nedají uspěchat. „Patek Philippe je rodinná firma. Mám radost, když spolupracujeme s jinými rodinnými firmami, jako je právě Carollinum. Známe se od roku 2005 a cítím, že jsme stále ještě na začátku společné cesty, která bude trvat možná několik generací.“