Pátrání po písni, kterou vydávají knihy

Jessica Cornwellová

Jessica Cornwellová Zdroj: Profimedia.cz

Na knižní pulty se na sklonku minulého roku dostaly Hadí listiny talentované Jessiky Cornwellové. Časopis Observer knihu označil za nejlepší prvotinu roku 2015.

Vědkyně a znalkyně starých knih Anna Vercová objeví na Mallorce při svém bádání záhadný text vepsaný pod větami původní knihy. Od nálezu tohoto palimpsestu se začne rozvíjet neobvyklý detektivní příběh plný napětí a mrazivé atmosféry.

Anna se při pátrání po starověkém rukopisu napsaném jazykem čarodějů a alchymistů dostane do Barcelony a díky jejím schopnostem otevře inspektor Fabregat dávno uzavřený nevyřešený případ záhadných rituálních vražd mladých dívek, jejichž těla pokryl vrah magickými symboly a všem vyřízl jazyk. Veřejnost obzvlášť šokovala smrt Natálie Hernándezové, jež byla nadějnou a oblíbenou herečkou. Jak souvisí obrazce vyryté do těl zavražděných s ilustracemi v knize, po níž Anna pátrá?

Jessica Cornwellová mistrně prolíná ich formu s vyprávěním ve třetí osobě, a ač je mladou autorkou (rok narození 1986), píše s jistotou zkušeného prozaika, jakkoli se jedná o její prvotinu. Dovede s precizností vystihnout detail a suverénně krátkými větami umocnit drama. „Knihy nebyly v éře středověku masově vyráběným zbožím, byly to mapy světa, jak ho stvořil Bůh. Klíče k univerzu, které se nesvěřovaly do rukou obyčejnému člověku. Obsahovaly buď hereze, nebo slovo Boží. Nic mezi tím.“

Způsob, jakým Cornwellová popisuje práci i pocity Anny, svědčí o hluboké znalosti nejen starých rukopisů a historie, ale i důvěrnou znalost prostředí, v němž se román odehrává. Od mallorských klášterů přes barcelonské uličky až po atmosféru divadelního zákulisí. Všemi smysly hledačky knih Anny přibližuje autorka chutě a vůně nejen krajiny a španělských pokrmů, ale i vnímání objevených knih: „Pátrám sluchem po tom, co dokážu slyšet jen já. Po zvuku barev. Po písni, jakou vydávají knihy.“

Hadí listiny je fascinující román plný mystiky a tajemství, který vás nenechá klidnými, dokud jej nedočtete.
Zcela po právu zvolil časopis Observer Jessiku Cornwellovou nejlepším debutantem na literárním poli pro rok 2015.

Jessica Cornwellová: Hadí listiny
Nakladatelství: Plus, 2015
Překlad: David Petrů
Hodnocení: 90 %