Pátý díl Grand Theft Auto by mohl pomoci hernímu průmyslu, tvrdí analytici

Počítačová hra GTA V

Počítačová hra GTA V

Po pěti letech se dnes do obchodů dostává nová verze populární počítačové hry Grand Theft Auto. Analytici sázejí na to, že další díl akčně-dobrodružné videohry bude podobným kasovním trhákem jako předchozí verze a podpoří trh s videohrami.

Hra je zatím k dostání pouze pro konzole PlayStation 3 a iXbox 360. Na serveru Amazon.de však bylo možné objevit i předobjednávku PC verze.

Jen v USA jsou předobjednávky na Grand Theft Auto V podle průzkumu analytiků ze společnosti Cowen and Company v současnosti více než pětkrát větší než předobjednávky na desátý díl série 3D akčních her z řady Call of Duty. Ten se začne prodávat v listopadu, což by statistikami mohlo ještě zamíchat. O mimořádném zájmu ale svědčí dlouhé fronty před obchody s videohrami v Británii, kde se o půlnoci GTA V začala prodávat.

Podle webu mirror.co.uk se očekává, že nová verze během prvního roku prodeje překoná dosavadní rekord 25 milionů prodaných kusů a vytvoří zisk ve výši miliardy liber.

V USA prodej počítačových her letos několik měsíců klesal. Analytici podle listu Financial Times čekají, že v září a v říjnu odbyt na zdejším trhu stoupne o víc než 30 procent a pomůže sektoru ke zhruba pětiprocentnímu růstu za celý rok.

Nejdražší hra a vývozní artikl skotské kultury

Od roku 1997, kdy se dostal do obchodů první díl série GTA, se prodalo více než 135 milionů kusů. Grand Theft Auto V vznikal v době hluboké úvěrové krize. Společnost Rockstar North pocházející ze skotského Edinburgu přišel vývoj hry podle odhadů na čtvrt milaird dolarů (skoro pět miliard korun), tedy více než hollywoodské trháky. Podle webu independent.co.uk se spekuluje, že jde o vůbec nejnákladnější videohru všech dob.

Jak nedávno v nadsázce prohlásil list The Daily Record, série Grand Theft Auto je největší kulturní export Skotska.

PROFIL: Vývojáři z 2K Czech dali světu kultovní Mafii