PayPal po oddělení od eBay vstoupí na burzu 20. července

Nasdaq

Nasdaq Zdroj: CTK

Americká internetová aukční síň eBay dokončí vyčlenění své divize elektronických plateb PayPal do samostatné firmy 17. července. PayPal by pak měla vstoupit jako nezávislá firma na burzu 20. července. Uvedl to zpravodajský server RTT News.

Akcionáři eBay dostanou v poměru ke svému podílu v eBay akcie PayPal. Za každou akcie eBay, kterou budou vlastnit na konci obchodování 8. července, obdrží jednu akcii PayPal. S akciemi PayPal se bude obchodovat na burze Nasdaq.

EBay představila plány na osamostatnění divize PayPal loni v září. Podle firmy oddělení obou společností bude nejlepší cestou k dalšímu růstu a také nejlépe prospěje akcionářům.

PayPal vznikl na konci 90. let a jeho akcie vstoupily na veřejný trh v roce 2002. Brzy poté jej za 1,5 miliardy dolarů (dnešních asi 36,6 miliardy korun) koupil eBay. Na konci prvního čtvrtletí měl PayPal ve 203 zemích 165 milionů aktivních uživatelů. Příjmy firmy se loni zvýšily o 19 procent na 8,03 miliardy USD a objem plateb o 26 procent na 235 miliard USD.