PayPal: Rozšlapte housle, dostanete peníze

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: pixmac.cz

Housle od Stradivariho mrskne mezi haraburdí snad jen Homer Simpson. Ale příběh ze serveru Regretsy.com, který se týká také vzácného nástroje, je skutečný a krutý; nový majitel houslí Bourguignon Maurice označil nástroj za padělek, a aby od internetového platebního systému PayPal získal zpět peníze, musel housle zničit.

Původní majitelka teď tedy nemá ani údajně vzácné housle v hodnotě dva a půl tisíce dolarů (přes 50 tisíc korun), ani peníze. Obchodní podmínky PayPalu však nesmlouvavě říkají, že všechny padělky musejí být zničeny.

Majitelka jménem Erica prodala housle kupci do Kanady, který požadoval vrácení peněz, protože zpochybnil pravost jejich značky. Podle Eriky takový postup nebyl neobvyklý, protože na trhu s houslemi není značka příliš významná. Umělecká hodnota je ale i tak poměrně vysoká.

zničený padělek houslí Bourguignon Mauricezničený padělek houslí Bourguignon Maurice|Regretsy.comErica lítostivě popisovala, s jakou pýchou jí kupec posílal fotku zničených houslí, které údajně pamatovaly i druhou světovou válku

Erica popisuje, že systém PayPal kupci oznámil, že peníze dostane zpět jen tehdy, když nástroj vydávaný za značku Bourguignon Maurice zničí a zašle jako důkaz fotografii zničeného předmětu. Erica lítostivě popisovala, s jakou pýchou jí kupec posílal fotku zničených houslí, které údajně pamatovaly i druhou světovou válku. „Píšu sem ale proto, abych zabránila PayPalu v dalších podobných nařízeních zničit housle či historické předměty, o kterých nic nevědí. Je mimo moje chápání, proč mi je společnost jednoduše nevrátila,“ napsala Erica.

Problém je v tom, že podmínky PayPalu obsahují odstavec o ničení předmětů, které jsou pravděpodobnými padělky. Mluvčí společnosti to zdůvodnil tím, že v některých zemích se vrácení padělku prodávajícímu považuje za zločin. Zároveň ale podotkl, že firma nařizuje zničení pravděpodobného padělku jen v případě, že jeho nepravost potvrdí nezávislý odborník. Podle mluvčího společnosti bude případ vyšetřen. Prodejce starých houslí Andrew Hooker listu The Guardian řekl, že je bláznovství nabízet vzácný nástroj tímto způsobem, a jen hlupák ho kupuje, aniž si na něj před tím zahraje. Hooker nicméně také politoval poškozenou stranu, tedy prodávající Ericu, které, užijeme-li magazínového klišé, zůstaly oči pro pláč.