Pegida vydala svou hymnu, Amazon věnuje výtěžek uprchlíkům

Demonstrace hnutí Pegida v Drážďanech

Demonstrace hnutí Pegida v Drážďanech Zdroj: CTK

Německé protiimigrační hnutí Pegida vydalo před Vánoci svůj hudební debut. Ten ale radikálům mnoho úspěchu nepřinesl. Hymna vzbudila posměch na sociálních sítích a kupující navíc kromě Pegidě samotné přispějí i na pomoc uprchlíkům.

Skladba nazvaná Gemeinsam Sind Wir Stark!, neboli Spolu jsme silní! nemá slova a rozhodně se nejedná o mistrovské dílo. Jeden z recesistů v komentářích u produktu v internetovém obchodě Amazon například napsal, že poslech skladby způsobuje „akustickou tělesnou újmu“, podle dalšího „produkt nefunguje“. „Píseň jsem si se svými přáteli opakovaně poslechl, bohužel nejsme ani silnější, ani němečtější,“ dodal.

Pegida vydání písně doprovodila rozsáhlou reklamní kampaní. „Následovat budou další verze a objeví se také u různých prodejců,“ uvedla na Facebooku zakladatel hnutí Lutz Bachmann. Na Amazonu se pětiminutová skladba prodává za 1,29 eur (35 korun) a zisk z prodeje chce hnutí věnovat na „dobročinný účel“.

Hymna hnutí Pegida

Navzdory nízké umělecké kvalitě si hymna vede dobře v tabulkách prodejů. Na Amazonu se za dva dny po představení vyhoupla na 35. místo v počtu stažení, což internetovému obchodu zjevně dělalo starosti.

Amazon se proto rozhodl, že své „výnosy z prodeje skladby obdrží obecně prospěšná organizace podporující uprchlíky“. Zprávu o tom uvidí v internetovém obchodě hned vedle skladby každý, kdo by si ji chtěl zakoupit.