Penta začala stavět administrativní komplex Florentinum

Investiční skupina Penta zahájila začátkem května vlastní výstavbu objektu – budovy Florentinum v centru Prahy. Staveniště převzal zhotovitel nosné konstrukce, společnost PSJ, a.s. Jde o největší zakázku v ČR v daném segmentu v hodnotě několika stovek milionů korun, uvedla Penta. Vlastní práce na nosné konstrukci budou probíhat do konce února 2013.

Základní deska má plochu více než 13 800 čtverečních metrů, což se rovná přibližně dvěma fotbalovým hřištím. Celá spodní konstrukce je navržena jako tzv. bílá vana, která kromě nosné funkce plní i funkci těsnící proti prostupu vody. Objekt je navržen tak, aby odolal povodni, jakou Prahu zasáhla v roce 2002. Na stavbu bude spotřebováno více než 42 000 krychlových metrů betonu (tj. více než 7000 automixů) a 5700 tun betonářské oceli (téměř 240 plně vytížených návěsů). Plocha bednění je přes 165 000 čtverečních metrů, což je čtyřnásobkem plochy Václavského náměstí.

Investiční skupina Penta nepočítá pro celou výstavbu s jedním generálním dodavatelem, naopak se rozhodla ve spolupráci s projektovým manažerem, společností K4, a.s., dílo postavit systémem tzv. construction managementu s více vyššími dodavateli vybranými v oddělených výběrových řízeních.

Florentinum je prvním developerským projektem Penty v Česku (na Slovensku již vlastní 11 realitních projektů). Penta do projektu investuje celkem až 200 milionů eur. Dokončení celé budovy je plánováno na čtvrté čtvrtletí 2013. Penta získala komplex budov České typografie (bývalého Rudého práva) od rakouské společnosti S+B CEE Beteiligungsverwaltungs v lednu 2010.

Florentinum nabídne 49 tisíc m2 hrubé plochy kanceláří na devíti podlažích. Doplňkové obchodní plochy na 7,5 tisíce čtverečních metrů nabídnou komplexní skladbu služebpro každodenní život (supermarket, drogerie, lékárna, restaurace, kavárny, klientská centra, show roomy). Veřejné prostory na nádvoří zahrnují 3000 čtverečních metrů a v obnovené historické Desfourské zahradě s plochou 2000 metrů čtverečních. Projekt získal předcertifikaci LEED Gold. Architektem projektu je Cigler Marani Architects.