Pěstitel chce vydat dýňovou kuchařku

K Halloweenu patří dýně. V Bykoši jich ročně vypěstují desítky tisíc.

Pár dní před Halloweenem, který připadá na poslední říjnový den, je rodina Brotánkova z Bykoše v jednom kole. Majitel dýňové farmy, sedmatřicetiletý Jan Brotánek, objíždí s autem naloženým tykvemi své zákazníky. Pomáhají mu i rodiče. „Bez nich by farmařit nešlo,“ říká Jan Brotánek.
Pěstováním dýní se Brotánkovi zabývají více než dvacet let. „Pěstovali jsme kytky na suché vazby. Jenže pak o ně nebyl zájem, zkusili jsme malé okrasné dýně,“ podotýká Brotánek. Postupně přibírali další druhy. Teď mají patnáct odrůd. Dýně se liší nejen velikostí, tvarem a barvou, ale i využitím. Některé jsou určené na ozdobu, jiné do kuchyně. „Jsou totiž zdravé, bohaté na minerální látky. Děláme z nich třeba dýňovou polévku,“ tvrdí Brotánek, který uvažuje o vydání speciální dýňové kuchařky. Různé jsou i ceny dýní, od deseti po sto korun.