Petr Flajšar: Důležité je, aby škola žáka bavila a aby našel uplatnění

Hranice | Míst na středních školách je dost. „Jde o to, dobře si vybrat a studovat to, co bude člověka bavit,“ říká Petr Flajšar, ředitel Soukromé střední odborné školy v Hranicích. Položili jsme mu několik otázek.

Podle čeho by si měli deváťáci vybírat školu?

Podle toho, co je baví a jaké mají studijní předpoklady. Pak se jim bude ve škole dařit. Rodiče by o tom měli s dětmi hodně mluvit a sehnat si maximum informací. Důležité je, zda se s vystudovanou profesí uplatní v praxi.

A co se nejvíc uplatní?

Určitě informační technologie a cizí jazyky. A k tomu by se měla přidat nějaká odbornost. Při výběru by se měli rodiče zajímat o to, kolik hodin škola věnuje odborným předmětům. Nejlepší je pobavit se s někým, kdo vybranou školu studuje.

Je lepší zvolit soukromou, nebo státní školu?

Záleží na nabídce školy, zda je aktuální, jestli lze jít dál studovat na vysokou školu. Důležité je klima. Tady vidím největší rozdíl mezi krajskými a soukromými školami. Například naše škola bere žáka jako partnera. Studenti ví, kolikrát a kdy budou zkoušení, klasifikace je založena na bodovém systému, žák tak může ovlivňovat hodnocení a nechodí do školy se strachem. Díky tomu jsme neměli žádnou stížnost, že by si kantor na někoho zasedl.