Photoshop už bude jen za předplatné, Adobe končí se softwarem v krabicích

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: chinnian

Grafické programy od Adobe si už v kamenném obchodě nekoupíte. Americká firma se jako první velký softwarový podnik rozhodla ukončit prodej svého softwaru na CD a DVD, k dostání už budou pouze online.

Rozhodnutí Adobe jako jednoho z největších výrobců softwaru ilustruje změnu celého odvětví, které si přizpůsobuje zákazníkům. Adobe programy v kamenných obchodech prodává od roku 1987 a ročně za něj utrží 4,1 miliardy eur.

Krok pro firmu představuje značný risk, jedinou šancí jak získat oblíbené grafické programy, totiž bude online servis fungující na bázi předplatného, nazvaný Adobe Creative Cloud. Ten odstartoval před rokem. Na rozdíl od minulosti už Adobe nebude vydávat nové verze programů, svůj software bude aktualizovat průběžně.

Adobe sice neukončí prodej a podporu uživatelů stávajícího balíku programů Creative Suite 6.0, další balík programů už ale nedorazí. Podle Adobe uživatelé díky novému systému ušetří, firma se pak může těšit na plynulý přísun tržeb namísto současného skokového nárůstu zájmu po příchodu nové verze.

Svůj software na cloudu už nabízejí i další softwarové velikáni. Například Autodesk, výrobce programů pro projektanty, spustil služby na cloudu před dvěma lety a nyní tvoří jejich předplatné 40 procent tržeb společnosti. Krok Adobe je ale unikátní, ostatní výrobci svůj software dál nabízejí i klasickou cestou.

Adobe Creative Cloud už nyní užívá přes půl milionu zákazníků a každý týden přibude dalších 12 tisíc. Společnost odhaduje, že v roce 2015 bude mít cloud čtyři miliony uživatelů.

Stávající zákazníky Adobe na cloud láká pomocí až čtyřicetiprocentních slev. Jednotlivci ale za všechny programy Adobe zaplatí přes 61 eur (1570 korun) měsíčně. Za jeden vybraný program uživatel zaplatí necelých 25 eur za měsíc. Adobe připouští, že někteří zákazníci tak mohou zaplatit více, než kdyby si pořizovali klasické balíky programů, dostanou ale služby navíc jako například online úložiště dat.

Mimo cloud zůstane k dispozici pouze editor dokumentů Adobe Acrobat. I ten si ale uživatelé mohou předplatit stejně jako ostatní programy.

Zisk Adobe během prvního čtvrtletí fiskálního roku, které končí v únoru, klesl o 65 procent. Firma do obhajuje investicemi do vývoje a propagace cloudu.