Písečtí školáci padělali bankovky

Policie zadržela žáky ze základních a středních škol v Písku. V různých obchodech se snažili platit padělanými bankovkami. Mezi bankovkami byly například dvousetkoruny.

„Nebyl to jeden velký gang, ale různé skupinky na různých školách, které navzájem neměly nic společného,“ informovala policejní tisková mluvčí Kamila Ingrišová. Padělatelé použili obyčejný papír do tiskárny, který ale neopatřovali žádnými ochrannými prvky. Ingrišová ale neuvedla, jakého stupně nebezpečnosti bankovky byly. Policisty na padělané peníze upozorňovali pokladní a lidé, kterým je děti odevzdávaly jako platidlo. Žáky, kteří se pokoušeli platit zkopírovanými penězi, policisté odhalili poté, co jednoho znich zadrželi přímo po pokusu o zaplacení v obchodě.

„Už od počátku roku kriminalisté zaregistrovali v okrese zvýšený výskyt padělků bankovek různých nominálních hodnot. Vzhledem k tomu, že se jedná o závažnou trestnou činnost, věnovali případům náležitou pozornost. Podařilo se jim zjistit pachatele, ale překvapením bylo, že se jednalo o nezletilé studenty a dokonce žáky z místní základní a střední školy,“ upozorňuje mluvčí. Tisková mluvčí Kamila Ingrišová upozorňuje, že ve většíině případů si mladí neuvědomují závažnost a protiprávnost svého počínání. V současné době je počítačová gramotnost a technické zázemí naší mládeže na velmi dobré úrovni. Mládež v mnoha případech převyšuje svými znalostmi a dovednostmi s počítačovou technikou rodiče. I z těchto důvodů se pachateli trestné činnosti týkající se padělání a pozměňování peněz velice často stávají právě osoby mladistvé a nezletilé. Osoba nezletilá je z hlediska trestního práva osoba mladší 15 let a ta není trestně odpovědná. Neznamená to však, že nebude potrestaná.