Písničkářka Suzanne Vega zazpívá v červnu v Pardubicích a Zlíně

Suzanne Vega

Suzanne Vega Zdroj: Profimedia.cz

Americká zpěvačka Suzanne Vega vystoupí v rámci evropského turné s průřezem svých největších hitů i v České republice. Fanouškům se představí 4. června v Pardubicích a o den později ve Zlíně.

Folková zpěvačka se vrací do Česka poměrně často, naposledy zde koncertovala loni. V červnu vystoupí v pardubické Porter Areně a ve Zlíně bude mít koncert v Kongresovém centru.

„Suzanne Vega patří mezi přední osobnosti folkové scény, kdy vystupovala v newyorských klubech v Greenwich Village jen s akustickou kytarou a zpívala vlastní folkové písničky,“ uvedl Petr Novák z agentury Live Nation.

Rodačka z Kalifornie, která od raného dětství žije v New Yorku, napsala svou první písničku jako čtrnáctiletá. Ovlivnili ji hlavně Bob Dylan, Leonard Cohen, Joni Mitchellová a Lou Reed. Své první album s názvem Suzanne Vega vydala v roce 1985 a setkalo se s velkým ohlasem.

Vega je například autorkou hitů Luka, Marlene on the Wall, Queen and Soldier a New York is a Woman. Na začátku 90. let obletěl svět její hit Tom'´s Diner, který nejprve vznikl jako pirátská deska. Následně s jejím svolením vyšel oficiálně. Desítky týdnů se držel ve všech světových hitparádách a upevnil její pozici folkrockové hvězdy.

Vega, která v červenci oslaví sedmapadesáté narozeniny, spolupracuje s Amnesty International, pořádá koncerty na podporu dětí a je hostem charitativních akcí. Skladba Luka, která je napsaná z pohledu týrané oběti, tyto aktivity odstartovala.