Pivovar Primátor Náchod hrál prim v pivních anketách

pivo, ilustrační fotografie

pivo, ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Závěr roku je ve znamení vyhlášení anket i v pivovarnictví. Nejlepší piva z průmyslových i minipivovarů byla vyhlášena ve dvou prestižních anketách: Anketa Sdružení přátel piva (SPP) o nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti roku je nejstarší novodobá soutěž na českém pivním trhu (s tradicí již od roku 1990). Výroční ceny časopisu Pivo, Bier & Ale 2013 jsou mladší, získávají si ale rychle své renomé.

Systém ankety SPP spojuje anketní a degustační část a vítězná piva se tak vyznačují kombinací oblíbenosti a kvality. Po hlasování členů se pokračuje formou anonymní degustace a na její průběh dohlíží nezávislí pivovarští odborníci.

Nejúspěšnějším pivovarem v letošních cenách se stal Pivovar Primátor z Náchoda, který získal hned tři zlatá ocenění – za Speciál (16 Exkluzive), polotmavé (Polotmavá 13) a pšeničné (jejich Weizenbier je i absolutním vítězem jedné z nejprestižnějších degustačních soutěží světa World Beer Awards pořádané v Londýně).

V dalších kategoriích si cenu odnesly pivivary Únětice (Desítka roku), Otakar Polička (Jedenáctka), Svijany (Dvanáctka) a Bernard (Tmavé pivo roku pro pivo skutečně černé barvy).

Předávání ceny Sdružení přátel pivaPředávání ceny Sdružení přátel piva | Archiv ZENPředání ceny Sdružení přátel piva

Hlavní cenu pro pivovar roku získal Budějovický Budvar, minipivovarem roku se stal Skokan roku Hostivar, jehož Hostivar H-Ale zvítězilo i v kategorii svrchně kvašených piv.

Pražský Hostivar vyhrál i jednu z Výročních cen časopisu Pivo, Bier & Ale 2013 pro nově otevřený brewpub roku 2013, mezi nově otevřenými pivovary byly oceněny Kynšperský Pivovar a Zámecký pivovar Břeclav, za koncept a realizac pivovaru v roce 2013 byli oceněni majitelé společnosti Pivo Praha Jan Šuráň a Václav Potěšil za Hostinský pivovar Glokner.

Organizátor cen Pavel Borowiec dbá i na marketingovou stránku podnikání v pivovarnictví a vyhlašuje kategorie Láhev roku (Heineken Club Bottle), sklenice roku (SAHM) nebo etiketa a džbánek roku. Hlavními cenami byly ty pro nejlepší nové svrchně a spodně kvašené pivo roku 2013 nebo příležitostně vařené pivo k pivním slavnostem nebo svátku. A také byla vyhlášena nejlepší limitovaná edice prodávaná v roce 2013, kde se o ceny podělili minipivovary (Břevnovský a U Medvídků) s Budem z Budvaru.