Pixar zve diváka do hlavy malé holčičky

V hlavě

V hlavě Zdroj: falcon

Zhruba od druhého dílu Aut před čtyřmi lety už označení animák od Pixaru neslibuje takovou záruku kvality jako za časů Příběhů hraček, Hledá se Nemo a VALL-I.

Novinka V hlavě, která přichází do kina nezvykle až po dvou letech od poslední premiéry studia, Univerzity pro příšerky, vypadá podle ohlasu zahraniční kritiky na festivalu v Cannes jako návrat do formy. Ale jen v kontextu americké studiové výroby, ne v porovnání s vynalézavostí třeba takové Ovečky Shaun nebo seriálu Byl jednou jeden život.

Podobně jako tento pořad i snímek V hlavě ukazuje, jak by to mohlo vypadat v lidském mozku, konkrétně v mysli předpubertální dívky, jejíž veselou povahu naruší stěhování ze zasněžené Minnesoty do špinavého San Franciska. Jen tu neběhají sprinteři, aby doručili vzkazy do svalů, a velké operační středisko obývá pouhých pět základních postaviček – Radost, Smutek, Vztek, Nechuť a Strach.

Vnitřní svět této pixarovky je oproti Byl jednou jeden život fantazijnější, naivnější a stereotypnější. Zároveň se v něm najde řada dobrých nápadů, zvlášť poté, co Radost se Smutkem nedopatřením opustí velín v kontrolní věži a ocitnou se v nesmyslně vzdáleném, obřím, poloprázdném prostoru skrývajícím různorodé věcičky. Zapomenutý imaginární přítel z dětství, uklízející četa vysávající nepoužívané vzpomínky, filmové studio na výrobu snů nebo sekvence v tunelu zapomnění, kde se postavičky rozkládají pomocí různých druhů animace, patří k nejduchaplnějším scénkám pixarovské historie. Radost, energická hlavní hrdinka filmu, je navíc ideálním vzorem pro mladé diváky a film přesně ví, jak dojmout každé dítě, i to skryté uvnitř dospělých. Pixar si také zaslouží pochvalu za odvahu pustit se do poměrně složitého problému fungování lidské osoby.

Jen je škoda, že během zjednodušování a přebásňování psychických a fyzických pochodů do naprosto profesionální animované podoby toho tvůrci v čele s Petem Docterem (Vzhůru do oblak, Příšerky s. r. o.) nevymysleli víc, aby se putování Radosti a Smutku nezdálo tak nekonečné. A že si vedle těch chytrých nápadů nedali pozor na nesrovnalosti vzbuzující pochyby, které se týkají i dojemného, ale trochu neobratného závěru.

V hlavě
(animovaný, USA, 102 minut)
Režie: Pete Docter, Ronaldo Del Carmen
Mluví (v českém znění): Ivana Korolová, Zuzana Slavíková, Michal Bumbálek, Jaromír Meduna
Hodnocení: 60 %