Pizzerie La Scala: příjemné překvapení v centru Prahy

Na první pohled malá pizzerie v Celetné ulici překvapí dvojnásobným prostorem v suterénu a lidovými cenami.

Testovací tým týdeníku Sedmička se vypravil na přání čtenářů do pizzerie La Scala, která je v těsném sousedství Týnského chrámu.

Na pizzerii upozorňuje zahrádka s přibližně dvaceti stoly. V této části města je plná turistů, což může Pražany odradit dřív, než nahlédnou do nabídky. Ceny jsou přitom překvapivě přiměřené.

Přízemní část, do které se vchází z ulice, je menší než přistavěná zahrádka. Dalších přibližně dvacet stolů je v suterénu.

„Čekal jsem, že v suterénu bude oproti venku příjemněji, a nemýlil jsem se. Sklepní prostory jsou v létě jedinečné, protože si udržují stálou teplotu,“ komentoval první seznámení s pizzerií odborník na gastronomii Jakub Řičica.

Kouzlo jednoduchosti

Podniku dominují kámen a dřevo, které jsou vkusně zasazené do starobylého sklepa. Díky spojení světlého dřeva a žlutých pastelových barev na stěnách není prostor temný.

„Líbí se mi, že se majitelé La Scala vymezují od řady pražských pizzerií, kde to mnohdy vypadá kvůli nadbytečnému množství dekorací jako v hokynářství. Tohle je čistý interiér,“ podotkl Řičica.
Jedinou vadou podle něj je osvětlení interiéru, které nemíří přímo na stoly.

Složení jídelního lístku odpovídá nabídce pizzerie. „Takhle to má vypadat,“ chválil nabídku Řičica.
Z devíti nabízených předkrmů si vybral sekaného marinovaného lososa s opečeným toustem. „Porce je odpovídající. Všechno chutná tak, jak má. Z ryby je cítit, že není marinádou jen přelitá,“ hodnotil Řičica. Tousty by měl raději opečenější.

Jako hlavní chod přišla na řadu pizza, a to ostřejší salámová. Profesionální obsluha Řičicu upozornila, že pizza je opravdu ostřejší.

Pizza nevoní po dřevě

„Musím uznat, že ostřejší to skutečně bylo, což mi nevadí. Od obsluhy je taktní, že na to hosty upozorňuje. Pizza je upečená velice dobře, ale bohužel je cítit rozdíl mezi elektrickou a zděnou pecí.

Zde používají elektrickou,“ řekl Řičica s tím, že je to zřejmě dané prostorem. „Ze zkušenosti vím, že ke zděné peci je potřeba minimálně dvanáct metrů dlouhý komín, což je mnohde technicky nesplnitelné,“ vysvětlil Řičica.

Na závěr si objednal tradiční italský dezert tiramisu. Nezklamal. „Jednoznačně domácí dezert, který je navíc připravený přesně podle receptu. Ideální sladká tečka v italském stylu,“ řekl Řičica.

La Scala testovací tým příjemně překvapila. Přestože je v jedné z nejdražších pražských lokalit, nabízí běžné ceny u jídel i nápojů (testovaná pizza byla jedním z nejdražších jídel podniku). V parných dnech navíc nabízí ideální únik.

La Scala má sympatickou cenovou politiku a je dobrou pizzerií s profesionálním přístupem. Testovací tým ji doporučuje k návštěvě.