Platební firma Square vstoupila na burzu, akcie vyskočily o šedesát procent

jeden z platebních terminálů firmy Square

jeden z platebních terminálů firmy Square Zdroj: Z22, CC BY-SA 4.0, wiki

Na newyorskou burzu vstoupila společnost Square, která nabízí zpracování plateb přes mobilní zařízení. Akcie během debutu překvapivě vzrostly až o 64 procent a dostaly se na 14,78 USD za kus. Hodnota mladé technologické firmy tak dosáhla 4,77 miliardy dolarů (120,3 miliardy korun). Premiéru na newyorské burze má také internetová seznamka Match Group, která by na hvězdný rozjezd Squaru mohla podle analytiků navázat.

Emisní cena ohodnotila firmu Square pouze na 2,9 miliardy dolarů (asi 73 miliard korun). To je zhruba polovina hodnoty, kterou měla firma při posledním kole soukromého financování, uvedla s odvoláním na informované zdroje agentura Reuters.

Společnost Square, kterou řídí zakladatel a šéf provozovatele komunikační sítě Twitter Jack Dorsey, musela emisní cenu snížit až na devět dolarů. Původně stanovené orientační rozpětí činilo 11-13 dolarů. Před rokem, kdy firma od privátních investorů získala 180 milionů dolarů, měly její akcie v očích financujících firem hodnotu přes 15 dolarů za kus. Primární veřejná nabídka (IPO) akcií tak firmě vynesla 243 milionů dolarů, zhruba o 80 milionů USD méně, než čekala.

Pokles hodnoty ukázal podle analytiků na sílící nejistotu ohledně schopnosti vytvářet zisk u firem, které se zaměřují na zpracování plateb. Do tohoto odvětví v posledních letech vstoupily velké banky, vydavatelé platebních karet i technologičtí giganti Apple a Google. Nižší ohodnocení odráží i skepsi ohledně samotné společnosti Square, která zaznamenává zpomalování růstu výnosů a prohlubování ztrát.

Hodnota společnosti Square dříve odrážela předpoklad, že firma zcela změní způsob placení. Skutečnost je ale jiná

Wall Street podle všeho ani příliš nevěří šéfovi Dorseymu, který v roce 2006 založil Twitter. Ten má nyní finanční problémy a cena jeho akcií se pohybuje pod emisní úrovní 26 dolarů z roku 2013. Ani Twitter přitom zatím nevytvořil zisk a má potíže s dalším zvyšováním počtu uživatelů.

Dorsey založil Square v roce 2009 a firma prostřednictvím své malé bílé čtečky nabízela malým podnikatelům nástroj, jak platit kreditními kartami přes mobilní přístroje. Teď nabízí širší paletu služeb pro malé firmy a spoléhá na partnerství s velkými společnostmi, jako je například Apple či Visa.

„Hodnota společnosti Square dříve odrážela předpoklad, že firma zcela změní způsob placení. Skutečnost je ale jiná,“ řekl agentuře AP Andrew Chanin, který řídí fond PureFunds zaměřující se na firmy z oboru mobilních plateb. Za prvních devět měsíců tohoto roku se tržby společnosti Square zvýšily meziročně o 50 procent na 893 milionů USD. Její ztráta se zvýšila o více než deset procent na 131,5 milionu dolarů.

Tokeny dají bezkontaktnímu placení mobilem novou šanci