Plavat by neměli jen alergici na chlor

V seriálu Sport pro děti Sedmička představuje možnosti plavání pro nejmenší v Písku a Strakonicích.

Kdo si dnes dokáže představit léto bez vody? A kolik problémů u vody vzniká tím, že děti neumí pořádně plavat? Je to důležitý doplněk pro všechny a to nejen proto, aby si mohli v létě užívat vodních radovánek.
Začít plavat mohou děti velice brzy. „Přípravku v plavání by měly absolvovat všechny děti a to i astmatici,“ doporučuje tělovýchovná lékařka Ivana Prollová. Jedinými typy, kterým ho nedoporučila, jsou alergici na chlór.
V Písku a ve Strakonicích je po jednom klubu plavání. Když přijdou rodiče s tím, že chtějí, aby jejich dítě plavalo, v Písku pochodí už od jejich čtyř až pěti let. „Je to podle toho, jak jsou děti schopné udržet pozornost a plnit to, co po nich chceme,“ vysvětluje trenérka Irena Lidinská.
Ve Strakonicích pak bere klub plavání děti od šesti let věku, ale funguje tam i škola plavání pro mladší děti organizovaná městem.
Malé děti trénují obvykle dvakrát týdně jednu hodinu. „Je to tak, že plavou zhruba půl až tři čtvrtě hodiny. Pak jsou v malém bazénku a hrají si,“ dodala k jejich programu Lidinská.
Tréninky se zaměřují hlavně na to, aby se děti nebály vody, aby si na ni zvykly a nevadila jim v očích. Učí se skákat do vody. Nejprve z bloků na krajích bazénu po nohách a později i po hlavě. Na začátku plavou s pomůckami a postupně se učí plavat i bez nich a jako první zvládají prsa.
Záleží na každém, jak se zlepšuje a postupuje dál. V dalších věkových kategoriích jsou už tréninky více o plavání a méně o hraní ve vodě.
Závodit začínají od deseti let. Mistrovství republiky je přitom vypsané od dvanácti let věku. „Závodí později, aby si děti plavání neznechutily,“ upřesnil Jiří Filip, šéftrenér plavání na sportovním gymnáziu v Českých Budějovicích. Nejvíce dětí podle něj končí do patnácti let.
Plavání stojí v Písku rodiče pět set korun za pololetí v nejmladších kategoriích. Starší pak zaplatí patnáct set korun za půl roku. Ve Strakonicích jsou ceny o trochu vyšší. Rok vyjde zhruba na čtyři tisíce.