Plaveckým šampionem je Lochte

Ryan Lochte

Ryan Lochte Zdroj: reuters

Nejlepším závodníkem mistrovství světa v plavání, které včera skončilo v Šanghaji, se stal Američan Ryan Lochte (na snímku). Získal pět zlatých medailí, nejvíce ze všech závodníků, a navíc se postaral o překonání světového rekordu v polohovém závodě na 200 metrů.

Tento světový rekord je výjimečný v tom, že je prvním od chvíle, kdy mezinárodní federace FINA zakázala revoluční plavky, v nichž závodníci překonávali světové rekordy jako na běžícím pásu. Na posledním světovém šampionátu padlo hned 43 nejlepších časů. Po zákazu těchto plavek se čekalo na další světové maximum v dlouhém bazénu 18 měsíců. „Chtěl jsem udělat něco, o čem si každý myslel, že je nemožné,“ citovala Lochteho ČTK. „Lidé už nevěřili, že se k rekordům byť jen přiblížíme. Doufám, že si teď každý řekne: Vždyť to jde,“ dodal.

Lochte byl na šampionátu úspěšnější než jeho krajan Michael Phelps, jenž se musel tentokrát v několika závodech smířit s porážkou. Získal šest medailí, ale „jen“ tři byly zlaté. Další šanci měl ve štafetovém závodě, který skončil po uzávěrce vydání. „Chtěl jsem být trochu rychlejší. Ale vcelku to byl dobrý týden. Zjistil jsem, na čem musím zapracovat,“ komentoval své výkony Phelps.

Českým závodníkům se na šampionátu příliš nedařilo. Nejlepšího výsledku dosáhla Barbora Závadová. Postoupila do finále polohového závodu na 400 metrů a zároveň splnila limit pro účast na olympijských hrách v Londýně.