Pláže a koktejl pod slunečníky. To bude Darkovské moře

Darkovské moře vyhlédávají v létě ke slunění stovky Karviňáků. V budoucnu tu vzniknou nové pláže nebo sportovní hřiště.

Koupání s výhledem na důlní věž, ticho, čistá voda. To je Darkovské moře. Místo, kam se v létě sjíždí na kolech a scházejí se Karviňáci, aby si odpočinuli. Vzniklo, když se poddolovaná zem dostala až pod úroveň spodní vody, která díru v zemi zalila. Za pár let tu ovšem bude podstatně rušněji než dnes.
„Chtěli bychom tu vybudovat třeba i cyklostezky. Chceme na ně použít peníze z fondu na krajinu poškozenou těžbou uhlí. Určitě by se na Darkovském moři mohly dělat některé vodní sporty. Uvažujeme třeba o windsurfingu nebo i potápění. Přesnější věci, třeba to, jestli bude pláž písčitá nebo kamenitá, ale ještě nevíme,“ informovala mluvčí města Šárka Swiderová.
Darkovské moře už má pár úprav za sebou. „V loňském roce jsme třeba bagry upravovali zem a teď ji zatravňujeme, sadíme stromky a staráme se o ně,“ popsal mluvčí Ostravsko-karvinských dolů Vladislav Sobol.

Lidé chtějí pláž, rybáři se bojí o klid

Mnozí obyvatelé Karviné se těší, až si jednoho slunečného letního dne vezmou lehátko, nafukovací míč a vyrazí k moři. Ovšem ne autem, ale po svých nebo jednoduše na kole. A tak většina z nich zaznamenala, že se u Darkovského moře něco děje.
„Je to kousek. A líbí se mi, když můžu známým vykládat, že bydlím pár kilometrů od moře. Kdo Karvinou nezná, nechápe to. Určitě se na nové Darkovské moře vydám. I když musím říct, že mi tu koupání úplně vyhovuje už teď. Na druhou stranu, alespoň se konečně podívám na pláž,“ zasnila se Jaroslava Hanáková. Přestože stejně jako ona se k Darkovskému moři vydává spousta lidí z města a okolí, koupání tam je zatím zakázané. „Nejednou už jsme zjistili, že nezvaní návštěvníci používali k rozdělání ohně mladé sazenice, řešili jsme také několik požárů. Proto lidem zatím vstup zakazujeme,“ uvedl Sobol. Rybařit se ale u vody pořád může. „K ‚moři‘ chodím teď často. Je fajn, že bude Karviná zase o něco zajímavější, ale já mám trochu obavy právě o rybaření. Bude tu hodně lidí, a tím pádem hluk, což pro chytání ryb zrovna ideální není. No, na výsledek si ještě počkáme,“ pravil Štefan Kovalčík. Do okolí Darkovského moře chodí pozorovat vážky i zpěvák Dan Bárta a Aleš Dolný z Ostravské univerzity. Podle něj chystané změny zvířata neohrozí. „Nemyslím si, že by byly životy vážek v ohrožení. Území kolem vody je totiž dost velké. Bál bych se jedině o menší a mělčí důlní jezera, ale tam zase nehrozí vybudování přírodního koupaliště,“ usoudil Dolný.
Karviňáci si změnu zatím nedovedou představit. „Občas se zajdu k Darkovskému moři koupat i teď. Nedovedu si ale představit, jak by areál mohl v budoucnu vypadat, ráda se nechám překvapit. Co se nezmění, bude jedinečný výhled na Důl Darkov. Ten je opravdu jenom v Karviné,“ řekla Sabina Kučerová.