Ples města voněl Japonskem

Ples města zahájil plesovou sezonu. A laťku nasadil hodně nízko.

Ačkoli první plesy a bály se konaly už na konci loňského roku, skutečná plesová sezona začala až teď. Jako každoročně ji odstartoval ples města. V pátek mu patřila téměř celá Měšťanská beseda a nesl se v duchu oslav dvaceti let partnerství s japonským Takasaki.

Záhadné postavy

Příchozí proto vítal zvuk bubnů a zvláštní, polonahé postavy s bílými obličeji, které se po celý večer vyskytovaly v různých místech a velmi, velmi pomalu se pohybovaly. S výborným předtančením v japonském stylu přispělo i Storm Ballet Studio Petra Čejky a atmosféru Dálného východu přenesly do Besedy i ukázky bojových sportů či skvělá bubnová show v podání skupiny Wadaiko josa-josa.

Orchestr? Krok vedle

I přes to se ale celkově ples města příliš nepovedl. To hlavní, co dělá ples plesem, tedy orchestr, totiž zklamal. Město se opět rozhodlo nevyužít žádný z plzeňských tanečních orchestrů a pozvalo umělce z Prahy. Golem Jana Václavíka je orchestr složený ze skvělých muzikantů zvučných jmen, jako je třeba Václav Týfa či Zdeněk Charlie Blažek. Technická stránka jeho produkce byla díky tomu vynikající. Ale repertoár by se byl spíš hodil do vinárny či do taneční kavárny, nikoli na ples.

S každou skladbou se lidé na parketu zaskočeně rozhlíželi a přemýšleli, co na tohle tančit. Za celý večer nezazněla ani jedna skladba v rytmu standardních či latinskoamerických tanců. Uprostřed večera se dokonce stalo, že po celou první písničku nové série nevstoupil na parket ani jediný pár.