Plzeň hledá dodavatele nového divadla za 800 milionů korun

Město Plzeň vyhlásí počátkem příštího týdne soutěž na dodavatele stavby nového divadla, největší stavební zakázky v Plzeňském kraji. Hlavním kritériem bude nabídnutá cena; limit je stanoven na 779 milionů korun. Informoval o tom technický náměstek primátora Petr Rund (ODS). Včetně autorizovaných dozorů se může suma vyšplhat na 804 milionů korun. Radnice ale doufá, že výsledná cena bude díky konkurenci dodavatelů v krizi stavebnictví výrazně nižší.

Nová budova poblíž centrálního náměstí se má otevřít v září 2014. „Město má zajištěné kompletní financování,“ uvedl Rund. Podle ekonomického náměstka primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) je Evropská investiční banka připravena financovat polovinu projektu. Dalších přes 150 milionů korun půjde z Integrovaného plánu rozvoje města Plzně a zbytek zajistí vlastní financování města, tedy speciální fond na kofinancování evropských projektů, v němž je nyní 400 milionů korun. Původní rozpočet divadla, přes jednu miliardu korun, město stlačilo o pětinu. Zastupitelstvo schválilo maximální sumu na akci ve výši 840 milionů korun.

Podle Zrzaveckého zájem dodavatelů o stavbu je velký. „Městům pomáhá krize, protože ceny prací se významně snižují a soutěží se zhruba na úrovni 60 procent projektované ceny,“ dodal. Radnice předpokládá, že uspoří až 20 procent z limitní ceny. Nová budova, jejíž dominantou bude fasáda připomínající oponu, bude mít sál pro 500 diváků a studiovou scénu pro 150 lidí. Poslouží činohře, muzikálu, baletu i opeře. „Kromě jednoho velkého a jednoho malého sálu budou v objektu zkušebny pro všechny divadelní obory. Ve starém divadle mají umělci jedinou možnost zkoušet na pódiu,“ uvedla náměstkyně primátora pro kulturu Eva Herinková (ČSSD). V objektu bude restaurace, kavárna, prostor pro výstavy a knihkupectví. Do roku 2015, kdy bude Plzeň evropským hlavním městem kultury, by tak měli Plzeňané vstoupit s novým stánkem.