Plzeň prodá největší byty, peníze využije na stavbu nových domů

Plzeň připravuje prodej největších městských bytů s plochou nad 90 metrů čtverečních. Chce tak získat desítky milionů korun. Ty pak zčásti investuje do výstavby malometrážních bytů, které městu chybějí. V soutěžích se ale budou prodávat celé domy s většinou městských bytů, výjimečně jednotlivé. Řekl to ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

„Vnímáme, že provoz těch bytových jednotek je extrémně náročný a v podstatě neudržitelný. O ty byty není zájem nebo jen v minimální míře. Množí se poptávky po menších bytech, a proto říkáme: prodejme ty velké a stavme místo nich malometrážní byty pro občany s nízkými příjmy, tedy hlavně garsonky a 1+1, maximálně 2+1,“ dodal. Radnice jejich výstavbu připravuje. Z nájemného v městských bytech, zvyšovaného ve třech po sobě jdoucích letech, už jde část prostředků, letos asi 20 milionů korun, do speciálního fondu. „Takže část z nájemného už využíváme a peníze inkasované z prodeje chceme také zčásti použít na přípravu a výstavbu nových bytů,“ dodal. Ty chce Plzeň stavět hlavně na Zátiší v prostoru 7,5hektarového areálu bývalých kasáren, která už téměř deset let patří městu. Jde o území poblíž průmyslové zóny Borská pole. Ta je druhou zvažovanou lokalitou a další se mapují. „Podmínkou pro stavbu těchto malometrážních bytů pro nízkopříjmové skupiny občanů je ale státní dotace nebo evropské zdroje v novém plánovacím období od roku 2014,“ uvedl. Začátek stavby je podle náměstka reálný nejdříve v roce 2013, protože minimálně rok poběží projektová příprava a půl roku veřejné soutěže. V první etapě by se mohlo postavit do 100 bytů.

„Co nejdříve připravíme koncepci prodeje velkých bytů, půjde o desítky,“ řekl náměstek. Město nyní začíná s pasportizací všech nájemních bytů, jichž má 3600. Bude zjišťovat jejich parametry a kvalitu, což vyhodnotí a zjistí počet bytů, které může prodat. Dvouletá pasportizace bude v 3D kvalitě; intenzivní práce čeká radnici příští rok. Další peníze do kasy chce město získat prodejem řady činžovních domů v centru, které ale nyní kvůli propadu realitního trhu nechce prodávat za nízké ceny, jež jsou pod odhadními hodnotami.