Po Masarykově okruhu se dnes prohánějí i nadšenci bez řidičáku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Autorevue.cz

Brněnský Masarykův okruh se dnes otevře veřejnosti. Řidiči se budou moci ve vlastním voze svézt po dráze, neřidiče provezou po okruhu profesionálové a všem příchozím bude otevřeno i jinak uzavřené zázemí. Program na okruhu připravili tak, aby si v něm něco vybral každý člen rodiny. "Pro děti zde bude skákací hrad, nafukovací fotbalové hřiště a zajezdit si budou moci i s dálkově ovládanými autíčky," uvedla ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová.

Den otevřených dveří je pro zájemce zdarma, platit se budou jednotlivé atrakce. Například projížďka po okruhu ve vlastním voze bude stát 500 korun za 25 minut jízdy. „„Na dráhu může opravdu vyjet kdokoli v jakémkoli sériovém autě, není potřeba žádné speciální vybavení. A ani není potřeba jet co nejrychleji,“ uvedla za okruh Iva Lacinová.

Podle mluvčího Jiřího Smetany se lidé nemusejí bát, že se na okruhu srazí s jiným autem. „Dráha má určitou propustnost a víc aut na jednu půlhodinu na dráhu nepustíme,“ řekl. V jeden čas tak bude moci zatáčkami kroužit maximálně 40 vozů, což prý odpovídá bezpečnostním požadavkům „s obrovskou rezervou“.

Masarykův okruh se veřejnosti otvírá každý rok. Vždy podle Smetany přijde několik tisíc lidí, záleží na počasí.

Další akce přístupná veřejnosti se na okruhu uskuteční v neděli. Motorkáři sem přijdou uctít památku zesnulého italského motocyklového závodníka Marka Simoncelliho. Zahynul po nehodě při nedělní Velké ceně Malajsie. „Projdou čestné kolo po dráze, přijít může kdokoli,“ uvedl Smetana. Akce začíná ve 14:00, motocyklisty pustí správce okruhu na dráhu i s jejich strojem.