Po půlnoci jen na zazvonění

Českobudějovická radnice oznámila regulaci výherních hracích automatů. Podle gamblerů i jejich provozovatelů jde jen o kosmetické úpravy.

Válka hracím automatům v Českých Budějovicích? Pro sedmapadesátiletého Pavla ze Čtyř Dvorů jsou opatření, která zavádí budějovická radnice, jen plácnutím do vody.
Hospodu s hracími automaty má za rohem. Jestli na ní bude, nebo nebude svítit červený neon s jackpotem, je mu jedno. A právě to je zásadní opatření takzvané regulace výherních hracích automatů na území krajského města. Do konce roku ji mají schválit zastupitelé.
„Vím, kde si zahraju, ale v poslední době raději ani do hospody s bednami nechodím, pivo si koupím lahvové. Po roce bez zaměstnání mi dávky zkrátili tak, že nemám ani na nájem,“ říká muž, kterého ke dnu stáhla i hráčská vášeň. Na automaty narazil u všech předchozích bydlišť. U Palackého náměstí, teď i nedaleko studentských kolejí.
Podle budějovického primátora Juraje Thomy je situace kolem heren ve městě kritická. Budějovice patří mezi města s největší hustotou hracích automatů v zemi. Na jeden připadá dnes 150 obyvatel.

Automaty plní městskou kasu

Hazard přitahuje kriminalitu. Po schůzce se zástupci Sdružení zábavního průmyslu chce Thoma zastupitelům navrhnout vyhlášku, která zpřísní provoz heren. Mají zmizet světelné reklamy, od půlnoci se do nich dostanou hosté jen po zazvonění. V hospodách budou hrací automaty oddělené od normálního provozu.
„Přístup pana primátora vítám. Obě strany budou spokojené,“ řekl po jednání za sdružení Zdeněk Barták.
Ačkoliv Thoma mluvil před schůzkou o hracích automatech tvrdě, jejich provozovatele nevystrašil. „Nebojím se, že to tady bude jako ve Varnsdorfu, kde vytlačili herny z města. Radnice má z toho peníze,“ usmívá se Vietnamec obsluhující hernu ABEX v Lidické ulici.
Právě v okolí Lidické se odehrálo v posledních dvou letech nejvíc přepadení heren. Některá byla fingovaná. „Stane se to, když personál sám hraje bedny,“ míní barmanka v herně Grand-Prix.
Podle lidí, kteří obsluhují hrací automaty, je navštěvují z devadesáti procent stálí zákazníci. Chodit začínají odpoledne po práci, největší návaly jsou ve druhé dekádě měsíce, kdy se berou výplaty.
Většina provozovatelů hracích automatů bere přípravu vyhlášky jen jako přátelské přetlačování s radními. „Může se i stát, že provozovatelé přejdou na hrací videoterminály, které město regulovat nemůže, protože je povoluje ministerstvo financí,“ naznačil Barták.
Jan Šnajdr z Asociace distributorů hracích přístrojů zase tvrdí, že dohoda s radnicí omezí rostoucí vliv některých vietnamských provozovatelů heren, kteří nemají provoz úplně v pořádku.

HRACÍ AUTOMATY V BUDĚJOVICÍCH: Na území města je 650 hracích automatů ve 130 provozovnách. Letos z nich získalo město 27 milionů korun.
V loňském roce byl příjem města více než
35 milionů korun.