„Po zápřahu na kolečkách teď na ledě pořád jen zakopávám“

Marek Loskot zásadně vybočuje ze řady hokejistů Mladé Boleslavi. Žádný z jeho spoluhráčů totiž nemá ve své sbírce bronzovou medaili ze světového šampionátu v in-line hokeji v Berouně.

V těchto dnech bojuje o místo v sestavě hokejistů extraligového kádru BK Mladá Boleslav. Předtím si však boleslavský mladík zpestřil letní přípravu startem na mistrovství světa v in-line hokeji, které v Berouně pořádala organizace FIRS. České reprezentaci pomohl k zisku bronzových medailí. Na šampionátu stihl také poprvé promluvit do televize. „Bylo to špatné, ale čekal jsem to horší,“ říká s úsměvem Marek Loskot. „Mluvit do médií mi zatím moc nejde. Jsem při tom nervózní, navíc je nepříjemné, když na člověka míří kamera,“ tvrdí čerstvě jedenadvacetiletý muž.

Jak jste se k in-line hokeji dostal?
Hraju ho třetí sezonu. Začínal jsem v pražské Slavii, kde trenér sháněl hráče a já dostal nabídku, jestli to nechci zkusit. Šlo mi to, tak jsem se dostal až do reprezentace.

Co na to říkali trenéři boleslavského týmu? Těm takové angažmá navíc nevadilo?
Luděk Bukač mladší (bývalý sportovní manažer BK – pozn. red.) moji aktivitu doslova podporoval. A teď to vedení klubu také nevadí – ale platí, že se nesmím zranit. Jinak si ve svém osobním volnu můžu dělat, co chci.

V čem coby hráč ledního hokeje vidíte největší rozdíl, když se z bot na nožích postavíte na kolečkové brusle?
Úvodní dva tři tréninky jsou špatné, pořád se kloužete. Dnes však už jsou kolečka a hrací plocha kvalitní, rychle si zvyknete. Dá se na tom i dobře brzdit.

Co vás na in-line hokeji nejvíce baví?
Padá v něm hodně gólů, je to bezkontaktní sport, to mi vyhovuje. I když v hokeji mi hra do těla nevadí. Také se hraje čtyři na čtyři, je víc prostoru.

Na turnaji jste hladce prošli základní skupinou, ve čtvrtfinále deklasovali Mexiko 13:1. Byla to nejvyšší výhra na letošním mistrovství.
Mexičané se pouze bránili, měli snad jen dva útoky. Ale dali nám gól!

Jenže pak přišlo semifinále proti USA a dost nečekaná prohra. Zámořský tým prošel do finále, na Čechy zbyl „jen“ boj o bronz. Nepodcenili jste Američany?
Za tým můžu říct, že ne. Jenže jsme zápas začali ve stejném tempu jako proti Mexiku. To se nám vymstilo. Dostali jsme tři góly a bylo po zápase. V in-line hokeji rozhodují první góly. Když je dáte, můžete se zatáhnout do defenzivy a hrát třeba pět minut za vlastní brankou.

Cítil jste velké zklamání, když zápas skončil?
Samozřejmě. Na domácí půdě jsme chtěli medaili a to nejlépe zlatou. To nevyšlo, ale nakonec i bronz je dobrý.

V souboji o třetí místo jste porazili Francii. Jak silný to byl protivník?
Od kluků jsem zaslechl, že ji v posledních letech nemohli porazit. Francie je těžký soupeř, hraje nepříjemně – zezadu, pořád se čtyřmi hráči na svojí polovině. Právě na tuhle taktiku platí ta teorie o těch prvních gólech. Když je dáte, musejí otevřít hru.

Hrajete přes léto in-line hokej i v Mladé Boleslavi?
Se spoluhráčem Václavem Čížkem jsme si občas chodili po tréninku zahrát.

Co si myslíte o dvoukolejnosti tohoto sportu? Není divné, že se konají dvě světová mistrovství – jedno pořádané FIRS (Federace kolečkových sportů) a jedno IIHF (Mezinárodní hokejová federace)?
Není to úplně špatný model. Znamená to víc šancí uspět. Každá organizace má svá vlastní pravidla, takže je to vždy trošku jiné. Ale spousta kluků jezdí na obě mistrovství.

Zpátky k lednímu hokeji. O jakou pozici v týmu Mladé Boleslavi bojujete?
Rád bych dostal šanci ukázat, co umím. A přijmu jakýkoli verdikt. Jsem zvědavý, jak dopadnu.

Z týmu zmizeli veteráni Valdemar Jiruš a především kapitán Richard Král. Jaký to mělo vliv na atmosféru v kabině?
Nijak zvlášť, moc se toho nezměnilo. Parta je dobrá. Nezáleží na tom, kdo odešel.

Před startem přípravy na ledě kouč Tlačil avizoval, že chce týmu naordinovat dynamický styl hokeje. Jak se to projevuje v přípravě a při trénincích?
V minulých letech jsme v létě hodně běhali nebo jezdili na kole dlouhé tratě. Letos tohle vůbec není. Vše jde do dynamiky a do rychlosti. To samé na ledě – děláme cvičení na výbušnost. Uvidíme v průběhu sezony, jak se to projeví. Věřím, že pozitivně.

V posledních dnech bylo velké horko, ledová plocha připomínala spíš jarní rozbředlou sjezdovku. Nebo se pletu?
Led je špatný, to se dalo čekat. A já mám ještě tu smůlu, že po tom zápřahu na kolečkových bruslích na ledě pořád jen padám a zakopávám. (smích)

Loskotova nej

Váš hokejový sen: aby mě hokej uživil Hokejový vzor: Jágr Kdybych nehrál hokej: hrál bych in-line hokej nebo boxlakros Co bych dělal, kdybych se neprosadil v hokeji: určitě bych působil ve sportu, třeba trénoval Ideální dovolená: s partou kamarádů u moře Nejneoblíbenější politik: asi Jiří Paroubek
Ženský idol: moje přítelkyně Nejlepší jídlo: vepřo–knedlo–zelo