Po zemi se už prošlo na 80 miliard lidí, dohromady žili přes 2 biliony let

Lidé, ilustrační foto

Lidé, ilustrační foto

(VIDEO) Dokážete odhadnout, kolik lidí už se v historii procházelo po planetě Zemi? Spočítat přesně se to nejspíše nedá, protože data o velikosti a vývoji populace jsou dostupná zhruba sto let. Historik John McNeil se ve své knize Něco nového pod sluncem domnívá, že na Zemi doposud žilo zhruba 80 miliard hominidů. V současnosti tak planetu obývá kolem 6 % všech lidí, kteří se kdy narodili.

Podle Neila také těchto 80 miliard „lidí“ žilo dohromady zhruba 2,16 bilionu let. Překvapující je ale fakt, že téměř třetina všech těchto let byla žita až po roce 1750 a pětina ve dvacátém století.

Pro odhady celkového počtu obyvatel v historii je zásadní to, od kdy vlastně můžeme hovořit o člověku v dnešním slova smyslu. OSN klade mezník do doby padesát tisíc let před Kristem, kdy na planetě žilo zhruba kolem dvou milionů lidí. Podle serveru Prb.org pak okolo roku osm tisíc před Kristem žilo asi pět milionů lidí. V roce narození Krista stoupl tento počet asi na 300 milionů lidí.

Počet obyvatelstva Země v historiiPočet obyvatelstva Země v historiiVývoj počtu obyvatelstva Země v historii

Až do počátku novověku rostl počet obyvatel světa jen velmi pomalu a kolem roku 1650 dosáhl podle odhadu asi 500 milionů. Nejpozději začátkem 20. století se nárůst počtu obyvatel razantně zrychlil. Ve 20. století se počet obyvatel na světě znásobil téměř 4krát: z 1,6 miliardy v roce 1900 na neuvěřitelných sedm miliard lidí v současnosti a předpokládaných devět miliard v roce 2050.

Kolik lidí kdy žilo na planetě Zemi

Na velmi zajímavou „kalkulačku“ sledující různé demografické ukazatele se můžete podívat na zde.