Počasí mi nesedí, potřebuji marast

Automobilový jezdec Martin Prokop bude v příštím roce jezdit pouze nejprestižnější kategorii seriálu mistrovství světa.

Potvrzeno. Doba, kdy sbíral úspěchy především v juniorské soutěži, už je definitivně pryč. Teď bude jezdit jen s elitou.

Úvodní závod nového ročníku královské kategorie čeká na jihlavského rodáka Martina Prokopa v polovině ledna 2012, kdy se společně se svým spolujezdcem Janem Tománkem představí na Rallye Monte Carlo.

„Do té doby toho ale musím ještě hodně stihnout. A jelikož nezbývá moc času, bude to dost náročné. Je to úplně něco jiného, takže výrazně jiná musí být i příprava,“ říká devětadvacetiletý jezdec.

Za volantem Fordu Fiesta už jeden zkušební závod v nejlepší třídě absolvoval. Začátkem listopadu se postavil na start Britské rallye a hned premiéra mu ukázala, že přechod o kategorii výš bude zatraceně těžký.

„Po pravdě řečeno mě to celkem zaskočilo. Asi jsem to čekal trochu lehčí,“ přiznal Prokop. Stačila jedna chyba, zaváhání v zatáčce, a bylo po nadějích. „Předtím jsem takové situace až tak neřešil, jenže teď vím, že se musím maximálně soustředit naprosto na celý závod,“ ví jezdec.

Vojenské cvičení

I proto hodlá do svého přípravného programu zařadit také psychický trénink. „Říkal jsem si, že bych se zase mohl něco učit, abych to trochu rozhýbal,“ směje se Prokop.

Vzápětí ale přechází na podstatně serióznější notu. „Psychika celkově souvisí s fyzičkou, takže musím víc makat na kondici. No a navíc jsme se s trenérem dohodli, že zkusíme zařadit nějaké vojenské cvičení zaměřené na soustředění, rychlost reakcí a odolnost,“ popisuje jezdec.

Jediné, o čem se naopak odmítá konkrétně bavit, jsou ambice před novou sezonou. „V tomhle jsem opatrný. Nějaké zkušenosti už sice máme, ale královská třída je opravdu něco jiného. Každopádně pro mě a Honzu je to nová výzva, na kterou se moc těšíme,“ tvrdí Prokop.

Ještě než se naplno ponořil do přípravy na novou sezonu, zajel si na autodrom do Sosnové u České Lípy, kde se předposlední listopadový víkend konalo tradiční Setkání mistrů. A juniorský světový šampion z roku 2009 se na něm postavil na stupeň nejvyšší.

„Porazil jsem Václava Pecha, který si zrovna na tomhle závodu dost zakládá, což mě moc potěšilo. A jestli jsem si představoval, jak takhle bude stát při vyhlašování v sezoně? Spíš mě tak napadlo, aby to nebylo na dlouhou dobu naposledy, co jsem něco vyhrál,“ směje se závodník.

Do konce roku prý bude trávit čas většinou v Česku, poté vyrazí do Slovinska a pak už do Monte Carla. „Jediné, co mi zatím nesedí, je počasí. Lidé jsou rádi, že je sucho, ale my bychom potřebovali spíš ten marast. Musíme se připravit na všechno, co nás v lednu v Monte Carlu čeká,“ vysvětluje Prokop.