Počet dražeb bytů s nesplácenou hypotékou letos prudce stoupá

Od počátku letošního roku poměrně prudce narůstá počet těch, kteří kvůli neschopnosti splácet hypotéku přicházejí o své byty a domy. V prvním pololetí se počet nedobrovolných dražeb meziročně více než zdvojnásobil. Dražba přitom ještě nemusí pokrýt dluhy, neboť cena často nepokryje závazek bance.

Podle odborníků se dá navíc ještě očekávat další nárůst počtu nedobrovolných prodejů, křivka zřejmě vyvrcholí v příštím a přespříštím roce. „Na trhu tak od příštího roku přibudou stovky dražených nemovitostí,“ informoval obchodní ředitel společnosti Naxos Libor Nevšímal. Prodej nemovitosti přitom ještě nemusí znamenat konec dluhům, protože cena za prodej je často nižší než závazek k bance. Rozdíly mohou jít až do desítek procent.

Česká spořitelna uvádí rozdíl v průměru 25 procent, ale při nedobrovolných dražbách se stává, že se nemovitost prodá i za padesát procent tržní ceny. Situaci zhoršuje pokles cen nemovitostí, který v řadě případů činil až 20 procent. Hypotéky tvoří největší část dluhu českých domácností. Jejich zadluženost poprvé překročila bilion korun, přitom na úvěrech za bydlení domácnosti dluží téměř 700 miliard korun. Podle statistik centrální banky z toho vyplývají problémové úvěry za téměř 21 miliard korun.

#####Banky provádějí desítky dražeb

Například Česká spořitelna za prvních šest měsíců letošního roku uskutečnila 130 nedobrovolných dražeb, asi o třicet více než loni ve stejném období. Téměř vždy byl předmětem nedobrovolné dražby byt nebo rodinný dům vlastněný fyzickou osobou. Podle ředitele Raiffeisenbank Lubora Žalmana vyvrcholí počet nedobrovolných dražeb domů a bytů v letech 2011 a 2012. Podle zástupců dražebních společností jsou nedobrovolné dražby častější v oblastech s vyšší nezaměstnaností. Také exekutorské úřady letos registrují vyšší počet zadlužených domácností.

Například jeden z největších exekutorských úřadů v zemi, Exekutorský úřad Přerov JUDr. Tomáše Vrány, vykonal v prvním pololetí letošního roku o 45 procent exekucí více než v loňském roce. Konkrétně se jednalo o 24 400 případů. Za stejné období loňského roku přitom přerovští exekutoři provedli 16 800, za celý rok 2009 pak 36 803 exekucí. Oproti loňsku se zvedl také počet mobiliárních exekucí, a to o 35 procent. Nárůst počtu exekucí v prvním pololetí dokazuje, že ani letos zadlužování občanů a jejich následná neschopnost splácet nepřestává dále růst. Zástupci Exekutorského úřadu Přerov odhadují, že za celý rok 2010 počet jimi provedených exekucí přesáhne 50 tisíc.

#####Ekonomická krize prý není jediným důvodem

Exekutorský úřad Přerov vymohl pro věřitele za první pololetí tohoto roku o 32 procent větší finanční obnos než za stejné období roku 2009. Uspořádal také šest veřejných dražeb zabaveného movitého majetku, v nichž se dražilo 3116 předmětů, a vydražil 524 zabavených nemovitostí.