Poctivý doják nabídne oscarové herecké výkony

Room – Pokoj

Room – Pokoj Zdroj: bohemia mp

Do kin vstupuje adaptace brilantní knihy Emmy Donoghueové z roku 2010 Pokoj. Spisovatelka se také sama ujala scénáře.

Rozčilená otřesným případem Josefa Fritzla napsala irská spisovatelka Emma Donoghueová román Pokoj. Kniha vyprávěná pětiletým Jackem, který se narodil oběti únosu a dlouholetého znásilňování a dlouho nezná nic jiného než jedinou místnost, se v roce 2010 stala bestsellerem oceňovaným i kritikou. Sama Donoghueová pak knihu zadaptovala do scénáře stejnojmenného filmu, u nás poněkud zmateně uváděného pod původním názvem Room s podtitulem Pokoj a s ne úplně dokonalými českými titulky.

I filmový Pokoj patří mezi hity sezony a také oscarové kandidáty, řadu sošek by si zasloužila především fantastická Brie Larsonová v roli Jackovy křehké i silné Mami. V rukou irského režiséra Lennyho Abrahamsona, od něhož jsme loni v kinech viděli smutnou hudební komedii o outsiderech Frank, se z Pokoje stal upřímný doják o síle blízkých, především rodinných vztahů.

Není divu, že právě on vyhrál letos na festivalu v Torontu hlavní cenu diváků. Drama o vězních úchylného muže a těžkém návratu do běžného života obsahuje velkou nálož emocí, neviděného, ale hmatatelného děsu, slz, hněvu, ale i naději a lásku. Jeho optimismus a síla k životu na rozdíl od jiných, manipulativně slzopudných snímků nezní falešně a jednoduše. Rodiče tu nejsou dokonalí, Jack v obdivuhodně suverénním podání dnes devítiletého Jacoba Tremblaye se nechová jako roztomilý andílek, ale normální kluk, který se občas změní v uječeného spratka. Dokonce ani hudba není nadužitá a nesnesitelně jímavá.

Abrahamson navíc k podivuhodnému jazyku knihy, respektive malého Jacka, který všem hrůzám nerozumí, a tak je pomáhá snést Mami i nám, dokázal najít poetický vizuální ekvivalent. Kamera Dannyho Cohena napodobuje pohled dítěte nejen výškově. První část uvnitř pokoje je dějově o něco standardnější. V druhé polovině pak film poutavě zkoumá to, co čeká za zdánlivým happy endem vysvobození. Přidají se další skvělí herci (obzvlášť Joan Allenová) a nastane čas na katarzi.

Room – Pokoj
(drama, Irsko/Kanada, 118 minut)
Režie: Lenny Abrahamson
Hrají: Jacob Tremblay, Brie Larsonová, Joan Allenová, Tom McCamus
Hodnocení: 90 %

Brie Larsonová: Jak bojuje za rovnost pohlaví a čím pobouřila internetové kritiky?