Pod Černou věží běhají už dvacet let

Běžci se utkají na Štěpána v Klatovech. Odstartují další celoroční seriál.

Jen jednou vynechal tradiční Běh pod Černou věží vytrvalec Jiří Přibík z Policejního sportovního klubu Klatovy. A to se v Klatovech na Štěpána letos poběží už podevatenácté. „Těším se, čeká mě totiž derniéra v kategorii do šedesáti let. Od příštího roku už budu startovat mezi staršími,“ připomíná Přibík. Dvanáctkrát bojoval o co nejlepší umístění v centru Klatov reprezentant dolanského Sokola Karel Voráček a ani devatenáctý ročník klání si rozhodně nenechá ujít. „Už trénuji schody,“ prozrazuje běžec, který v Klatovech ve své kategorii mužů nad čtyřicet let stál dvakrát na bronzovém stupínku. „Právě na schodech jsem to soupeřům natřel, daří se mi na nich,“ podotýká. Letošní ročník běhu ale bude muset vynechat Robert Hebký z Klatov, který si předloni závod absolvoval v zástěře a v šátku. „Jára Cimrman si odskočil od plotny,“ směje se ještě dnes sportovec.

„Letos musím do práce, a ani nemám natrénováno. Ale příští rok to všem vynahradím. Slavím šedesátku, tak se vší parádou,“ slibuje Hebký. „Máme radost, že závod láká. A především pak děti,“ mne si ruce František Šrait z pořádajícího Triatlon klubu Klatovy, jejichž klání vloni přilákalo asi stovku lidí. „Doufám, že i letos se nás sejde hodně a že vyběháme cukroví a další vánoční dobroty,“ věří Šrait, který vlastně může za to, že se v Klatovech o druhém vánočním svátku běhá. „Na akce to bylo mrtvé období,“ vysvětluje. „Ale ani to neměl být závod. Jen sváteční běhání. Ale ono se v závodění vždycky zvrhlo,“ směje se Šrait. „Nápady, to Franta má,“ chválí klubového parťáka Josef Krátil, který pod Černou věží také běhával. „A s potěšením. Závod jsem odstartoval a pak se zařadil do balíku,“ vzpomíná člen pořadatelského týmu.

Devatenáctý Běh pod Černou věží, který je prvním závodem celoročního seriálu běhů mimo dráhu Husqvarna Cup 2010, je na programu v sobotu 26. prosince. Centrem dění bude náměstí Míru v Klatovech. Pořadatelé připravili trasy dlouhé od sta do 4800 metrů, chybět nebudou atraktivní schody. Děti startují v deset hodin dopoledne, aktéři hlavního závodu ve tři čtvrtě na jedenáct. Prezence účastníků je od devíti do deseti hodin ve vestibulu radnice.