Pod dohledem otce

Basketbalistu Tomáše Hamruse od mala trénuje jeho otec, který je zároveň i jeho vzorem.

Dvacetiletý Tomáš Hamrus z basketbalového oddílu Sokol Karviná může v budoucnu vyrůst ve vynikajícího basketbalistu. Vlohy zřejmě zdědil po svém otci Romanovi, bývalém basketbalistovi, který svého syna od mala trénuje. „Otec mě přivedl na první trénink asi v jedenácti letech,“ řekl Hamrus junior. Hamrus starší pak od začátku svého syna začíná cepovat k obrazu svému. „Otec je na mě někdy tvrdší než na ostatní hráče, aby si někdo nemyslel, že mám nějakou protekci, ale za ty roky jsem si zvykl,“ sdělil Hamrus. O protekci ale nemůže být ani řeč. Mladý basketbalista patří ve své věkové kategorii tradičně k nejlepším a v lize mladších mužů táhne Sokol za obhajobou prvenství.

Hamrus hostuje ve druhé lize

Hamrus kromě toho, že nastupuje za svou Karvinou, hostuje i ve druhé lize ve Valašském Meziříčí, kde hraje mezi muži. „Je to docela náročné. Druhá liga je rychlejší a tvrdší, ale pokud chci něčeho dosáhnout, musím si zvyknout. V zápasech zatím hraji průměrně okolo devíti minut,“ sdělil Hamrus. Nadaný basketbalista se ale po sezoně může natrvalo objevit v karvinském dresu. „Karvinští muži mají dobře rozehranou soutěž oblastního přeboru a pokud by se jim podařilo postoupit do druhé ligy, nebudu mít důvod zůstávat v Meziříčí,“ prozradil Hamrus. Mladému hráči se zatím nejvíce dařilo v roce 2008, kdy se zúčastnil mezinárodního turnaje Mc Donald's Cup. „V hlasování trenérů jsem se docela ve velké konkurenci dostal do nejlepší pětky turnaje,“ pověděl Hamrus, kterému se podařilo ve stejném roce basketbalové play-off juniorů nastřílet nejvíce košů za tři body. „Docela často to při zápasech zkouším a občas to tam padne,“ řekl se skromností v hlase Hamrus. Po této sezoně pak dostal od města Karviná ocenění pro nejlepšího sportovce.

Hamrusovi vzory jsou Jordan a otec

Mezi své vzory řadí mladý muž bývalého basketbalistu Michaela Jordana a nezapomíná ani na svého otce. „Musím přiznat, že bych se otci chěl vyrovnat. Mezi své vzory musím zařadit i jeho. On je můj rádce a dokážete si asi představit, o čem se doma nejčastěji bavíme,“ pravil Hamrus. Byť má sportovní kariéru dobře rozjetou, o nejvyšší soutěži neuvažuje. „Mattoni NBL je úplně někde jinde a zatím na ni nemám,“ dodal Hamrus.