Podíl volných průmyslových ploch činí 8,2 %, vzrostl poprvé od roku 2009

Podíl volných průmyslových ploch k pronájmu v Česku dosáhl v prvním čtvrtletí 2012 hodnoty 8,2 procenta. Vzrostl poprvé od druhého čtvrtletí 2009. Přesto je stále poměrně dost vzdálen od hranice 10 procent, kdy se nabídka a poptávka považují za vyváženou. Podíl volných ploch vzrostl plošně, nejvíce však v Brně, uvádí poradenská společnost Cushman & Wakefield (C&W).

„Jihomoravský kraj je jediným regionem v České republice, kde podíl volných ploch přesáhl hranici 10 procent. V Brně se jen loni postavilo asi 140 tisíc čtverečních metrů nových průmyslových prostor. To znamená nárůst moderních průmyslových ploch v tomto regionu o 26 procent během jediného roku. A volné kapacity se daří průběžně pronajímat. Jak se bude nepronajatost v ČR dále vyvíjet, bude letos záviset především na stabilitě poptávky,“ říká vedoucí pronájmů v týmu průmyslových ploch C&W v České republice Jaroslav Kaizr.

Nová výstavba dosáhla v prvním čtvrtletí necelých 17 tisíc metrů čtverečních. Ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku šlo o značný propad oproti 130 000 čtverečních metrů. V meziročním srovnání však žádný výkyv nenastal – v roce 2011 se v prvním čtvrtletí postavilo téměř 14 000 čtverečních metrů. Zhruba 11 tisíc čtverečních metrů dodalo CTP v Teplicích a Plzni, zbývajících 6000 čtverečních metrů dodalo VGP v Horních Počernicích. „Momentálně staví developer CTP v Ostravě novou halu pro společnost ABB, další projekty se chystají v Olomouci, Brně a Plzni. Zahájení jejich realizace plánují jejich developeři na období do konce tohoto roku, ovšem v závislosti na podepsaných smlouvách o předpronájmu. Nepředpokládáme, že by výstavbu zahájili na spekulativní bázi. Předpokládáme, že výstavba moderních průmyslových ploch v tomto roce bude nižší než v roce minulém,“ očekává Kaizr.

Obdobně stabilní byl objem pronajatých prostor. V prvním kvartále letošního roku se pronajalo přes 155 tisíc čtverečních metrů moderních průmyslových ploch. Ve stejném období předchozího roku to bylo přes 159 tisíc m2 a v roce 2010 srovnatelných 141 tisíc čtverečních metrů. „Největší zájem o pronájmy byl v Praze, kde se uskutečnila zhruba třetina všech transakcí. Podobně je na tom Plzeň, zájem o ostatní regiony byl slabší. V druhém čtvrtletí neočekáváme tak velký zájem o pronájmy jako ve stejném období minulého roku. Ve zbytku roku pak bude hodně záležet na stabilitě ekonomického prostředí u nás i v Evropě. V případě stabilního ekonomického vývoje by mohlo dojít i k dosažení hodnot realizované poptávky z minulého roku, tuto výši však považujeme za limitní a neočekáváme její překonání,“ poznamenává Kaizr.

„Zajímavou skutečností je rozpohybování trhu s pozemky. Po několika letech došlo na trhu s průmyslovými nemovitostmi k několika významným transakcím. Developer Goodman koupil průmyslové pozemky v Mladé Boleslavi a staví zde na základě předpronájmu výrobní společnosti SAS novou halu o velikosti asi 21 000 čtverečních metrů. Obdobně i developer VGP nakoupil půdu v Plzni,“ dodává Kaizr.