Podnikatel Trpišovský se u soudu zodpovídá z agresivní jízdy

Aleš Trpišovský u soudu

Aleš Trpišovský u soudu Zdroj: ctk

Podnikatel Aleš Trpišovský se svým chováním na silnici zasloužil o zpopularizování českého novotvaru "vybrzdit". Ode dneška se u Krajského soudu v Praze zodpovídá z agresivní jízdy a z ohrožování řidičů na dálnici D1, konkrétně z nebezpečného předjíždění zprava a následného prudkého brždění před vozy v levém pruhu, které v jednom případě skončilo havárií. Případ bude ve středu pokračovat výslechy znalců v oboru dopravy, pak bude zřejmě odročen na červen.

Žaloba podnikatele viní, ze dvou skutků, které se údajně staly na konci roku 2010. Tehdy Trpišovský na 13. kilometru dálnic D1 ve směru na Brno předjel pomalejší auto zprava, zařadil se před ně a prudce zabrzdil, o něco později na 20. kilometru provedl stejný manévr, auto za ním však nestačilo zastavit a havarovalo. Trpišovský, který je obžalován z pokusu o těžké ublížení na zdraví a poškození cizí věci, za což mu hrozí až 12 let vězení, vinu odmítl.

Video z autobusu zachycuje vůz Aleše Trpišovského, jehož řidič si počíná evidentně zlomyslně, nebo „trestá“ řidiče jedoucí za ním za nějaký domnělý prohřešek

Obžalovaný dnes ve své asi dvacetiminutové výpovědi uvedl, že první skutek si nepamatuje. Na dálnici prý najel na 11. kilometru u Jesenice a postupně se zařazoval. Kolem 20. kilometru dojel červené auto, na které blikal a troubil, pak je předjel a plynule pokračoval dál. Další auto dojížděl rychlostí asi 150 kilometrů v hodině, pak přibrzdil a zpomalil až na 80 kilometrů za hodinu. Že by auto předjel pravým pruhem, si prý neuvědomuje. O havárii řekl, že „to bylo jen lehké ťuknutí“.

Trpišovský prohlásil, že v žádném případě intenzivně nebrzdil, takzvaného vybržďování se prý nedopustil. Vypověděl, že když po nehodě auta zastavila, začal na něj druhý řidič křičet. Podnikatel už dříve médiím řekl, že vinu necítí a za havárii na D1 nemůže.

Aleš Trpišovský u souduAleš Trpišovský u soudu | ctkAleš Trpišovský u soudu

Hlavní líčení bylo zahájeno dnes, kauzu povede státní zástupce Tomáš Milec, který v minulosti dozoroval podobný případ agresivního řidiče Luboše Laciny. Ten vytlačil pomaleji jedoucí vozidlo z dálnice D1 a má jít podle konečného rozhodnutí soudů do vězení na pět let.