Podzim hrál všemi barvami

První fotbalová liga má za sebou podzimní část. A všech pět pražských klubů bylo rozhodně vidět. Sedmička se podívala, jak se „pražské pětce" dařilo.

Šestnáct kol, tedy více než polovinu sezony, má za sebou fotbalová Gambrinus liga. V šestnáctičlenném pelotonu bylo hodně vidět i všech pět pražských týmů. Především obě „S“, tedy Sparta i Slavia, plnila sportovní stránky novin každý den.

A že bylo o čem číst! Sedmička se podívala, jak se pražským týmům v podzimní části sezony dařilo.

Mají náskok, ale…

Sparta rozjela ligu suverénně. Vyhrála úvodních devět zápasů v řadě, čímž vyrovnala vlastní rekord.

Pak se ale přestalo dařit - paradoxně na domácím trávníku. Prohry s Libercem i Mladou Boleslaví 0:3 a bezbranková remíza s Duklou fanoušky vůbec nepotěšily.

„Pokud se hrálo o mou budoucnost, tak jsme toho moc nepředvedli,“ říkal po fiasku s nováčkem z Julisky sparťanský kouč Martin Hašek.

Po posledním podzimním kole skončil v klubu on i generální manažer Jozef Chovanec. Podle všeho by ho měl ve funkci nahradit Jaroslav Hřebík.

I přes domácí rozpaky Sparta vyhrávala na hřištích soupeřů a po vítězství 4:2 v Jablonci přezimuje se šestibodovým náskokem na prvním místě.

Slávisty nechtěný Franz

O největší rozruch podzimní části ligového ročníku se postarala Slavia. A nebylo to kvůli výkonům na trávníku - ty byly v podání sešívaných hodně nevyrovnané. Dokázali sice porazit Plzeň, ale spoustu zápasů nezvládli, a tak jim patří až desátá příčka. Doslova senzací byl ale příchod trenéra Františka Straky, který na začátku října vystřídal Michala Petrouše.

„Beru to profesionálně. Teď jsem tady a mým úkolem je pracovat co nejlépe pro Slavii,“ říkal po svém příchodu do Edenu. Proti jeho působení se ale ihned zvedla vlna nevole především mezi fanoušky.

A Franz si je neudobřil ani šňůrou tří výher. Pak totiž přišly dvě remízy se slabšími soupeři a na závěr podzimu vysoká domácí prohra s Libercem.

Nováček se zabydluje

Kdysi slavná Dukla se do nejvyšší soutěže vrátila po osmnácti letech. A návrat je to zatím velmi úspěšný. S tím, že budou po podzimu devátí, na Julisce nepočítali.

„Neusínáme ale na vavřínech, víme, že nás ještě čeká spousta práce. Ale je vidět, že se zúročuje naše koncepce a to, na čem jsme pracovali soustavně tři roky,“ pochvaluje si sportovní ředitel Dukly Günter Bittengel.

Klokani uvadli

Méně důvodů k radostným skokům mají vršovičtí Bohemians 1905. Loni skončili šestí, ale po podzimu jim patří až dvanácté místo.

Ačkoli Bohemka vstoupila do sezony dobře a v úvodních kolech se prala o druhé místo, pak přišel útlum. Problémy měli Klokani i s úzkým kádrem.

„Máme některé mladé hráče, kteří si teprve musí zvykat na dospělý fotbal. Ale takové jsou naše možnosti, navíc to může být dobrý vklad do budoucna,“ tvrdil trenér Bohemky Pavel Medynský.

Jeho týmu závěr podzimu vůbec nevyšel, z posledních sedmi zápasů získal dva body.

Boj o záchranu

Další nováček ze Žižkova je z pražských týmů asi největším zklamáním. Viktorka má sedm bodů a je poslední. Na jaře ji čeká boj o záchranu, ale s tím se před sezonou tak trochu počítalo.

Mužstvo po postupu do nejvyšší soutěže nijak výrazně neposílilo a navíc má prý dost velké finanční potíže. Žižkovu nepomohla ani změna trenéra, Martina Pulpita nahradil Roman Nádvorník.