Pohádkáře potápějí ploché figury

Pohádkář

Pohádkář Zdroj: falcon

Režisér Vladimír Michálek se po filmu Posel opět spojil se scenáristou Markem Epsteinem. Jejich novinka vycházející z knihy Barbary Nesvadbové se jmenuje Pohádkář a kdesi se v ní ukrývá potenciál na psychologické vztahové drama s noirovými prvky. Potenciál, který je ovšem zanesený zmateně podanou strukturou, nepřesvědčivým hlavním představitelem a především povrchním a nezajímavým vyobrazením protagonistů.

Mezi ně patří záletník s dvěma jmény a dvěma ženami, který by mohl být mrtvolou právě vylovenou z řeky. Po jeho příběhu ne zrovna přesvědčivě pátrá detektiv, který má sám rodinné problémy, což by mělo vysvětlovat, proč se případ stává jeho obsesí. V tomto filmu ale nic pořádně vysvětlené není, na to jsou postavy příliš jednorozměrné, někdy i stereotypní, i když je hrají herci schopní jako Anna Geislerová či zajímaví jako Matěj Hádek.

Bývalá modelka Eva Herzigová je pěkná na pohled a dostačující do okamžiku, kdy má zahrát vášnivou hádku, jejíž divoký střih pak vypadá jako snaha o zakrytí jejích hereckých nedostatků. Klíčový Jiří Macháček je ještě nevýraznější a prázdnější, hlavní hrdina, kterým tu jsou všichni tak uhranuti, tu tak působí jako obyčejný egocentrický lhář a podvodník.

Zápletka se zprvu vyvíjí zajímavě, ale její četné retrospektivy občas matou, navíc celé pátrání působí až směšně nerealisticky. K tomu nadměrné a okaté používání product placementu film mění v částečnou reklamu na placení bezkontaktní kartou. Na rozdíl od svého scenáristy Michálek ještě někdy umí své nápady zužitkovat a řada scén vypadá dobře a má požadovanou atmosféru. Psychologické drama ale nutně potřebuje postavy, které by témata o zradě a závislosti unesly, a ne ploché figurky, které diváky nemusí zajímat.

Pohádkář
(drama, ČR 2014, 90 minut)
Režie: Vladimír Michálek
Scénář: Marek Epstein
Hrají: Matěj Hádek, Jiří Macháček, Anna Geislerová, Eva Herzigová
Hodnocení: 40 %