Poklidná prasečí chřipka

Katastrofické scénáře se nenaplnily. Písecko a Strakonicko mělo jen dvaatřicet případů prasečí chřipky.

Ještě před pár měsíci ovládala Jihočechy panika. Lidé nakupovali v lékárnách vitaminy, sháněli roušky. Nejvíce ke konci roku. „V prosinci to byl extrém. V jednu chvíli jsme měli vyprodáno a roušky nebyly ani na skladech,“ popisuje Lenka Košťálová z písecké lékárny Dr. Max.
Zájem podle ní už opadl, panika je pryč. Může za to i fakt, že se tu nemoc příliš neprojevila. V celé republice lékaři spojují virus Pandemic H1N1 se 101 případy úmrtí, na Písecku však hygienici evidují k 19. únoru jen pět onemocnění, na Strakonicku sedmadvacet.
„U většiny chřipek je nyní původcem varianta viru Pandemic, který začal kolovat mezi lidmi koncem loňského roku a zatlačil sezonní chřipku,“ říká František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.
Oba okresy dostaly od ministerstva zdravotnictví na 1400 vakcín pro vybrané skupiny lidí. Necelý tisíc jich lékaři aplikovali. Co bude se zbylými? Jihočeský kraj čeká na pokyn z ministerstva k možnému oočkování dalších zájemců.
Pandemii vyhlásila mezinárodní zdravotnická organizace už na sklonku léta po případech, kdy si virus H1N1 přiváželi lidé z dovolených. S nástupem sezonní chřipky začal virus kolovat mezi lidmi. Od listopadu přestali zdravotníci vyšetřovat všechny vzorky krve, dělají to jen u případů s těžkým průběhem nemoci nebo u pacientů s jiným chronickým onemocněním.
Co umí prasečí chřipka, poznal sedmnáctiletý Tomáš Hubka z Písku. Loni na podzim jí onemocněl. Nejdříve se cítil jako při běžné chřipce, ale pak bylo hůř. Okamžitě volat a jít do nemocnice, to byl rozkaz lékařů pro případ, kdyby se jeho stav zhoršil. Druhý den se projevila nemoc naplno. „Měl jsem halucinace, čtyřicítky horečky a nebyl jsem schopný ani vstát. Tenhle stav trval tak den a půl. S vypětím sil jsem si došel maximálně na záchod,“ vzpomíná.
Nejhorší byly první tři dny. Další průběh přirovnává k obyčejné chřipce. „Do konce týdne mi už bylo dobře a týden jsem byl doma v karanténě,“ říká Hubka. Jak přiznává, z nemoci měl strach. „Takhle špatně mi ještě nikdy nebylo, snad jen při zápalu plic. Většinou jsem při marození docela v pohodě, ale z tohohle jsem byl už nervózní,“ říká mladík.
Navíc se bál, aby nenakazil rodinu. Zavřel se proto v pokoji a nechal si nosit jen čaj, jídlo a nejnutnější věci. Prasečí chřipku zvládl Tomáš Hubka s klasickými léky na chřipku a pitím čajů.