Poláci uzavřeli cesty na Sněžku. Hrozí utržení plechů z meteorologické stanice

Poláci uzavřeli cesty na Sněžku. Hrozí utržení plechů z jejich meteorologické stanice.

Poláci uzavřeli cesty na Sněžku. Hrozí utržení plechů z jejich meteorologické stanice. Zdroj: profimedia.cz

Lanovka na Sněžku z české strany dál jezdí.
Česká poštovna na Sněžce.
Poláci uzavřeli cesty na Sněžku. Hrozí utržení plechů z jejich meteorologické stanice.
Poláci uzavřeli cesty na Sněžku. Hrozí utržení plechů z jejich meteorologické stanice.
5
Fotogalerie

Silný vítr až o síle orkánu poničil v minulých dnech polskou meteorologickou stanici na vrcholu Sněžky. Protože hrozí, že by další vichr mohl odtrhnout uvolněné plechové opláštění, uzavřeli Poláci ze své strany všechny výstupové cesty na horu.

Turisté přicházející na Sněžku z české strany by měli výstup raději odložit do doby, než nebezpečí pomine, doporučil mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. Vítr na nejvyšší hoře Česka měl začátkem minulého týdne v nárazech rychlost až 198 kilometrů v hodině.

Objekt polské stanice, který sestává ze tří spojených objektů připomínajících létající talíře, slouží od roku 1976. „Silný vítr uvolnil plechy na okrajích talíře. Hrozí, že se uvolní a odletí. Nyní se to opravit nedá,“ řekl Drahný.

Zákaz výstupu na Sněžku z polské strany platí do odvolání. O uzavření cesty podle Drahného rozhodl ředitel polského Krkonošského národního parku na výzvu pracovníků meteostanice.

Z polské strany je uzavřena červeně značená cesta od Slezského dolu na vrchol, která je známá jako cesta po řetězech. Uzavřena je také vrcholová část cesty od Pomezních Bud v úseku od křížení s Jubilejní cestou až na vrchol.

Z české strany se lidé na Sněžku dostanou lanovkou z Pece pod Sněžkou nebo pešky po žlutě značené cestě, která vede pod lanovkou. Správa Krkonošského národního parku cesty na Sněžku podle Drahného uzavírat nebude. Zdůraznil však, že turisté na vrchol vstupují jen na vlastní riziko.